Neem een kijkje in uw stadsdeel

Initiatieven per dag - Centrum

Architect J.B. van Loghem in de schijnwerpers

3 juli 2022

De Haarlemse wijk ‘Tuinwijk Zuid’ van architect J.B. van Loghem viert dit jaar haar 100-jarig bestaan. Dat is voor het ABC Architectuurcentrum Haarlem een van de aanleidingen om van 22 mei tot 1 oktober 2022 een expositie te wijden aan het oeuvre én de bijzondere persoon Van Loghem (1881-1940). De andere aanleiding voor de tentoonstelling is het verschijnen van een omvangrijke monografie over Van Loghem, geschreven door Rudolphine Eggink. Met als ondertitel ‘Architect van een optimistische generatie’, wordt deze zwaar onderbelichte architect zowel met deze publicatie als de expositie eindelijk eer gedaan.

Wil je ook HipHop oefenen? Kom dan naar Woord voor Woord in Flinty's!!

3 juli 2022
Woord voor Woord is een platform voor iedereen die creatief bezig wil zijn op het gebied van HipHop. Hier kan je je muzikale talent ontwikkelen en naar buiten brengen, elkaar ontmoeten en kennis op doen.

Elke zondagavond is Flinty’s open voor deelnemers van Woord voor Woord. Hier is altijd ruimte om te oefenen voor optredens, samen muziek te maken en nummers op te nemen. Met mede-artiesten kan geef je elkaar feedback op muziek, kan je netwerken en samen nieuwe tracks maken.

Een spannende speurtocht door de KoepelKathedraal

3 juli 2022

Ook door de bijzondere koepel Er is iets ergs gebeurd in de KoepelKathedraal. De Rode Robijn is gestolen uit de monstrans – de gouden houder van de hostie en heel veel gekleurde edelstenen. De boef is op de vlucht geslagen, maar ergens in de kathedraal loopt hij nog rond… Aan jou de taak (als Superhavik mét speursnavel) om de boef te volgen door de kathedraal en de Rode Robijn terug te vinden. Durf jij het aan?

Japans Sumi E schilderen @Binnensteeds

4 juli 2022

Schilderen, visualisatie, meditatie... Het Japanse woord Sumi E betekent "zwarte inktschildering". Maar, sumi-e is veel meer dan schilderen alleen: het brengt je tot rust, brengt je in contact met jezelf en met de natuur. Sumi-e is niet op resultaat werken, maar schilderen om het plezier van het schilderen.

Sumi-e: Japans Zenschilderen

4 juli 2022

Schilderen, visualisatie, meditatie. Het Japanse woord Sumi E betekent "zwarte inktschildering". Maar, sumi-e is veel meer dan schilderen alleen: het brengt je tot rust, brengt je in contact met jezelf en met de natuur. Sumi-e is niet op resultaat werken, maar schilderen om het plezier van het schilderen.

Crea Club

4 juli 2022

Houdt u van creatief bezig zijn? Kom dan op de maandagavond naar de creaclub. U kunt hier gezellig kletsen en samen creatieve werken maken.

Voor alle muziekliefhebbeers: Muziekgroep in Binnensteeds

4 juli 2022
Met elkaar muziek maken of luisteren. Kom eens een keer kijken en luisteren.

Kom in Beweging @Binnensteeds

5 juli 2022

Kom in Beweging NIEUW van start! In samenwerking met SportSupport.

Iedere dinsdag 10.00-11.30 uur

Er weer gesport worden op de dinsdagochtend in Binnensteeds. Kosten zijn 2 euro per keer (1 euro met een Haarlem Pas en voor vrijwilligers van Haarlem Effect).

Naai, brei en haak atelier in De Tulp

5 juli 2022
In het naaiatelier kunt u gratis kleding naaien. Er zijn vrijwilligers aanwezig die u kunnen assisteren. Het atelier is bedoeld voor mensen met een minimum inkomen die het leuk vinden om zelf kleding te maken. Stof, naald, draad, patroonpapier, patronen, naaimachines zijn gratis aanwezig. U hoeft niets mee te nemen, maar het mag natuurlijk wel.

Lunch in de Tulp op dinsdag

5 juli 2022

Sporten voor kleuters en kinderen bij De Tulp

5 juli 2022

Sport samen met de buurtsportcoach en andere kinderen op het Voortingplantsoen in het Rozenprieel (het plein voor het buurtcentrum de Tulp).

Gezond natuurwandelen vanaf De Tulp

5 juli 2022

Wie zin heeft om lekker buiten te zijn en anderen te ontmoeten kan elke dinsdag mee met onze wekelijkse wandeling. We verzamelen om 11.00 uur bij Buurtcentrum De Tulp, Voortingplantsoen 56. De wandeling duurt ongeveer een uur, is gratis en iedereen kan mee. De route varieert per week. Aanmelden is niet nodig. Na afloop is er (tegen betaling) een lekker kopje koffie of thee in De Tulp en bij voldoende belangstelling overwegen we de mogelijkheid van een lunch.

Stamtafel in Binnensteeds

5 juli 2022
De Stamtafel is een ontmoetingsplek waar je terecht kunt voor gezelligheid, een goed gesprek of advies. Op dinsdag maken we ook een eenvoudige maaltijd met elkaar. De Stamtafel is een plek voor iedereen! Schuif jij aan?

Orgelconcerten in De Grote of St. Bavo Kerk

5 juli 2022

Stadsorgelconcerten De gemeente Haarlem organiseert van eind mei tot begin oktober wekelijks concerten op het Christian Müllerorgel in de Grote of St.-Bavokerk. De concerten vinden plaats op de dinsdagavond en de donderdagmiddag. Aan de concerten zijn €3,50 reserveringskosten per kaartje verbonden.

Vrouwencafé. Van harte welkom!

6 juli 2022

Elke woensdagochtend tussen 09.00 en 12.00 uur vindt het Vrouwencafé plaats in het centrum van Haarlem en er is kinderopvang aanwezig. Het Vrouwencafé Haarlem is een laagdrempelige ontmoetingsplek voor alle vrouwen in de regio Haarlem. Het Vrouwencafé heeft tevens als doel participatie en integratie in de Nederlandse samenleving te vergemakkelijken.

Stamtafel Trefpunt 't Trionk

6 juli 2022

Houd je van lekker eten en van gezelligheid? Bij onze Stamtafels draait het om samen eten, gezelligheid en mensen uit de buurt ontmoeten. Je krijgt er voor een klein bedrag een lekkere maaltijd, leuke gesprekken en je vindt er goed gezelschap. Daarnaast is er ook gelegenheid voor een persoonlijk gesprek en het stellen van een vraag aan de begeleiding.

Buurtwandelen met Bettie in de Burgwalwijk

6 juli 2022

Iedere woensdagavond gaat Betty (Sinds kort een Burgwaller) wandelen en het is vrij om je bij haar aan te sluiten. Jullie vertrekken om 19:00 uur vanaf de Melkbrug. Betty denkt aan een wandeling van een uurtje. Betty: ‘elke keer heeft iemand die meegaat wel een tip welke kant we opgaan. Verder wil ik graag met je mee als je wilt winkelen, een terrasje pikken, een bioscoopje pakken of een fietstochtje maken.‘

Kom Binnen @Binnensteeds

7 juli 2022
In februari zijn we gestart met een vrije inloop in wijkcentrum Binnensteeds.

Iedereen is welkom om langs te komen.

Op donderdagmiddag (12.00-16.30 uur)

KOM BINNEN!Stamtafel De Baan

7 juli 2022

Houd je van lekker eten en van gezelligheid? Bij onze stamtafels draait het om samen eten, gezelligheid en mensen in de buurt ontmoeten. Je krijgt er voor een klein bedrag een lekkere maaltijd, leuke gesprekken en je vindt er goed gezelschap. Daarnaast is er ook gelegenheid voor een persoonlijk gesprek en het stellen van een vraag aan de begeleiding.

Gezellig samen eten voor jongeren bij Flinty's!

7 juli 2022

Elke donderdag samen eten voor € 3,-- p.p. Waar: Flinty's Hoe laat: 18.00 uur

Voor iedereen met acteertalent: Wereld theatergroep STEM

7 juli 2022
Welkom bij de Theatergroep STEM, een theatergroep die is gevormd door mensen vanuit het Nieuwe Wereldhuis. We zijn nog op zoek naar nieuwe leden, kom gerust een keertje kijken of het wat voor je is.

Speelgroep De Tulp (Oost/Centrum)

7 juli 2022
U bent van harte welkom om met uw (klein)kind tot ca. 2,5 jaar naar een speelgroep te komen. Elke week kunt u hier andere (groot)ouders met hun kinderen ontmoeten. In deze speelgroep kan, samen met u, gespeeld worden. Er is volop speelgoed om mee te spelen. Uw kind komt in aanraking met andere kinderen en u ontmoet ook andere (groot)ouders. De speelgroep wordt begeleid door een leidster, zij zorgt voor de gezamenlijke momenten zoals koffie drinken, voorlezen en liedjes zingen. U kunt gewoon komen en hoeft zich niet van tevoren aan te melden

Cursus ontspannen en bewegen in De Fjord

7 juli 2022
Heeft u behoefte aan beweging en ontspanning? En vindt u het leuk anderen in de buurt te ontmoeten?
Doe dan mee aan de cursus ontspannen en bewegen, u kunt op elk moment instromen en meedoen met een proefles. De cursus is geschikt voor iedereen, ook als u moeite heeft met soepel bewegen of lopen.

Soos Binnensteeds

8 juli 2022
Voetjes van de vloer, darten, sjoelen, een hapje en een drankje.

Soos Binnensteeds is een gezellige uitgaansplek in de Haarlemse Binnenstad. Gewoon om er een leuke avond uit te zijn. Bij Soos Binnensteeds ontmoet je iemand met dezelfde hobby of interesse en kun je ervaringen delen. Vrijwilligers organiseren activiteiten als een spelletjesavond of een filmvertoning. Onze Huis-dj zorgt voor lekkere muziek.

Digitaal Sterk in Binnensteeds

8 juli 2022
Vragen over de tablet of computer? Neem de tablet, computer of smartphone mee naar de inloop.
Digitaal opent de deuren voor uw vragen zoals:
Computer of tablet gebruiken
Omgaan met internet
Werken met e-mail
......en alles wat u nog meer wilt leren

Voor kinderen: Sport in de Wijk bij De Tulp

8 juli 2022
Sport samen met de buurtsportcoach en andere kinderen op het Voortingplantsoen in het Rozenprieel (het plein voor het buurtcentrum de Tulp).

Club Roos 023 voor jongeren 12 +

8 juli 2022
Op woensdag en vrijdag van 15:00 tot 21:30 zijn jongeren 12+ welkom in de Tulp. Je kunt hier samen gamen, pingpongen, lasergamen, tafelvoetballen en gezellig met elkaar zijn.

Doorgedraaid in De Schuur

8 juli 2022
Elke week keert een DJ diens platenkast om in het Schuurcafé.
Vrijdagavond vanaf 22.00 uur

Jij & ik, dansen samen

9 juli 2022

Danstheater VOS, Hart en Kennemerhart Oppeppers nodigen thuiswonende ouderen en mantelzorgers uit om te werken aan een dansvoorstelling vol spel, muziek en (moderne) dans. Je danst samen met professionele dansers en wordt begeleid door een choreograaf.

Haarlem Overdrijft op 9 en 10 juli

9 juli 2022
Haarlem Overdrijft: Woordenstroom: Haarlem Overdrijft: Woordenstroom
een gevarieerde mix met muzikale woordkunstenaars en poëtische singer songwriters.
Het is tijd voor de tweede editie van Haarlem Overdrijft. Op 9 juli kan je je laten vermaken door kunst langs het water! De Bibliotheek is partner van het woordkunstcollectief Lettertypes, en is te zien met hun programma ‘Woordenstroom’.

Happy Huiskamer Concert

10 juli 2022
Happy Huiskamer Concerten 1 x per 2 maanden op de zondagmiddag van 16.00 tot 18.30. Wolstraat 4.
Diverse musici/singer-songwriters geven treden 2 x op. Entreegeld 15 € gaat volledig naar hen. De drankjes en pastamaaltijd achteraf zijn gratis. Vrijwillige bijdrage welkom. Inloop 15. 45
Aanmelden via biancalinders@nl

Gespreksgroep Verder na Verlies

13 juli 2022

De gespreksgroep Verder na Verlies is een maandelijkse gespreksgroep. En is voor iedereen die een naaste heeft verloren, daar een weg in wilt vinden en het verlies op een draagbare manier in het leven wilt meenemen. Onder professionele begeleiding worden thema's rondom rouw en verlies besproken. Naast de informatie die wordt gedeeld is er veel ruimte voor het uitwisselen van ervaringen met lotgenoten.

Roze salon

14 juli 2022
Kom naar 'Roze Salon' in Haarlem voor 55-plussers.
Heeft u zin om gevoelsgenoten te ontmoeten of behoefte aan een praatje en een plek waar u ervaringen kunt uitwisselen en uw verhalen kunt delen onder het genot van een kopje koffie of een glaasje?? Dat kan iedere tweede donderdag van de maand in ‘de Roze Salon 55+’. De organisatie is in handen van COC Kennemerland, Gay-Haarlem.nl, Zorggroep Reinalda en de welzijnsorganisaties Haarlem Effect en DOCK-Haarlem.

De Troosttas

18 juli 2022

De Troosttas biedt houvast en troost voor mensen die hun partner zijn verloren. In deze tas vol troost zit - naast tastbare ingrediënten als chocolade - ook informatie over plekken en workshops waar weduwen en weduwnaars gelijkgestemden kunnen ontmoeten. De Troosttas is een initiatief van de werkgroep Eenzaamheid & Levensmomenten, waarmee de initiatiefnemers mensen met partnerverlies een hart onder de riem willen steken

Wandelingen langs belegerd Haarlem (Expositie ook in museum Haarlem)

20 juli 2022

Rondom de tentoonstelling "Haarlem 1572-1573 De stad belegerd en verdedigd" (tot 12 september in museum Haarlem), is een aantal standswandelingen opgezet. De wandelingen gaan langs de diverse gebouwen en locaties die een rol speelden in de zeven maanden durende belegering door de Spaanse troepen. Aansluitend kan men - indien gewenst - de expositie in museum Haarlem bezoeken.

Parksessies gaan door deze zomer!

21 juli 2022

Parksessies gaat door deze zomer! Na 2 jaar stilte gaat het zomerse kunst-, muziek- en theaterfestival weer plaatsvinden op de vertrouwde plek in de Haarlemmerhout in Haarlem. Van donderdag 21 t/m zondag 24 juli van 17.00 tot 23.00 uur is dit stadspark het decor voor uitdagende kunst in een ultiem laagdrempelige setting.

Lotgenotenochtend voor nabestaanden

27 juli 2022

Tijdens de lotgenotenochtend Verder na Verlies kunnen nabestaanden in een informele sfeer tijdens een kopje koffie of thee gedachten, ervaringen en vragen delen. Iedereen die te maken heeft met het verlies van een dierbare is van harte welkom. Ook wanneer het verlies al langer geleden is.

Haarlem Culinair

4 augustus 2022
Vier dagen lang weer culinair genieten en vrienden ontmoeten.

Als beeldbepalend evenement van Haarlem gaan we met de BESTE SMAAKMAKERS van Haarlem weer het grootste restaurant van Noord Holland neer zetten op de Grote Markt.

Vier dagen lang weer culinair genieten en vrienden ontmoeten. Haarlem Culinair is het feest der herkenning en zal dat altijd blijven.

Bloemen na partnerverlies

5 augustus 2022
Een steuntje in de rug na het overlijden van de partner.

‘Het is vandaag precies 2 maanden geleden dat mijn man overleed. Ik had juist een zware nare dag en toen kreeg ik een bosje bloemen. Ik ben zo geroerd en voel me heel erg gesterkt. Dank u wel! Ik ben te verdrietig om te bellen, daarom stuur ik u een berichtje.’

Haarlem Jazz & More

17 augustus 2022
Haarlem Jazz & More is een uniek evenement in de oude binnenstad van Haarlem. Op 17, 18, 19, 20 en 21 augustus is het weer tijd voor een nieuwe editie!

ProefPark Haarlem

26 augustus 2022
In het monumentale Kenaupark moet je in het laatste weekend van augustus zijn voor hét nazomerfestival uit de regio.

Een evenement met foodtrucks in de hoofdrol. Een food line-up van 30 rijdende keukens maken gezamenlijk het beste street-, soul- en comfortfood wat er op dit moment te krijgen is in NL. Van Spaanse calamaris naar Australian kangaroo balls en van een veganistische jackfruit schotel naar een runder burger van het aquitaine blond ras. Gluten- en lactosevrij, veganistisch, kort geschroeid rood vlees, toet- vooraf of sharing platters, koolhydraatarm, vleesvervangers, vis met keurmerk, lokaal geproduceerd en/of biologisch; you name it en het wordt aangeboden met meer dan 99 verschillende gerechten.

Fantastisch eten zonder lekkere dranken kan niet. En daarom dit jaar wederom een grote centrale bar met tapbier van Gulpener (enige brouwer in NL die al zijn ingrediënten uit de Benelux haalt; dat is nog eens duurzaam genieten), frisdranken & Kombucha, waters en huiswijnen. Maar ook een speciaalbierentruck met 11 speciaalbieren van Nederlandse brouwers van de tap en een wijnbar waar alle continenten vertegenwoordigd zijn, plus de traditionele scroppino’s vers en in het zicht bereid.

Korenlint

10 september 2022
Tijdens de Open Monumentendagen organiseert de Federatie Haarlemse Koren haar jaarlijkse Korenlint in de binnenstad van Haarlem.

Het Korenlint is inmiddels niet meer weg te denken uit Haarlem, de stad die zelf alleen al meer dan 80 koren telt in allerlei genres en soorten en maten. Tijdens het Korenlint laten de koren elk in twee optredens van 20 minuten horen wat ze in hun mars hebben. Bent u op zoek naar een koor of gewoon geïnteresseerd in koormuziek? Kom dan kijken en luisteren.

Open monumentendagen Haarlem

10 september 2022
In het tweede weekend van september vinden traditioneel Open Monumentendag plaats. In heel Nederland openen op 10 en 11 september diverse monumenten de deuren voor bezoekers, zo ook in Haarlem.

De Open Monumentendagen zijn ieder jaar dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt. Op zaterdag 10 en zondag 11 september 2022 zijn diverse monumenten fysiek te bezoeken.

Koms eens langs. Wijkraadvergadering Heiliglanden / De Kamp

12 september 2022

Als wijkraad Heiliglanden en De Kamp spelen we een op drie verschillende vlakken een rol in relatie tot de buurt en de bewoners. Ten eerste heeft de wijkraad een sociale functie. We willen een verbindende wijkraad zijn die door het ondersteunen van sociale activiteiten, die we zelf initieren of worden georganiseerd door bewoners. Die ondersteuning kan financieel zijn en in mankracht. Ten tweede heeft de wijkraad een informerende functie. Mededelingen vanuit de gemeente en andere wijkraden proberen we zo accuraat en snel als mogelijk te delen met de bewoners uit de wijk, via de wijkkrant De Kampheilige, de Facebookpagina en de website. Ten derde heeft de wijkraad een ondersteunende of faciliterende functie. Hulp bij het aanvragen van subsidie voor het ‘Opzoomeren’ bijvoorbeeld is iets waar de wijkraad mogelijk kan ondersteunen.

Concert Nueva Manteca in De Pletterij

19 september 2022

NUEVA MANTECA De Latin jazz-mainstay voor vele jaren (12 succesvolle albums tot op heden) – is vernieuwd! Nueva Manteca is terug in al zijn glorie – een nieuwe, adembenemende band met een frisse, internationale line-up afkomstig uit Nederland, Venezuela, Duitsland en Uruguay. Aftrap voor de vernieuwde band was een triomfantelijke tour in Israël in 2019.

KOPP/KOV groepen voor alle leeftijden

21 september 2022

Aandacht voor kinderen, (jong)volwassenen van ouders met psychische en/of verslavingsproblemen of kinderen uit gezinnen waar verlies of veel stress is.

In een kwetsbare omgeving opgroeien met een ouder die psychische problemen of een verslaving heeft, heeft impact. Zo kan de stemming van je ouder ineens wisselen en kan het onvoorspelbaar zijn thuis. Dit geeft spanning waar zowel ouder(s) als kind(eren) last van kunnen ondervinden. Als kind kan dat ingewikkeld zijn, maar ook als (jong) volwassene kun je daar nog last van hebben. Het gebrek aan informatie hebben over wat er aan de hand is met je vader/moeder en soms ook de verantwoordelijkheid die je op je moet nemen kunnen thema's zijn.

Een plek om het daar met anderen over te hebben in de vorm van spel, gesprek of activiteit kan ruimte en verlichting bieden. 

Wijkbewoner van onze mooie binnenstad? Kom dan eens langs op een wijkvergadering of thema-avond.

28 september 2022
“Een wijkraad is een onafhankelijk en zelfstandig adviesorgaan, meestal zonder rechtspersoonlijkheid. In het kader van bestuurlijke vernieuwing zijn wijkraden opgericht. Met de vorming van een wijkraad wil een gemeente meer invloed geven aan burgers op onder andere het besteden van gemeenschapsgeld. De wijkraadsleden zijn betrokken en actieve mensen die wonen of werken in de wijk. Ze worden al dan niet democratisch gekozen door wijkbewoners, of melden zichzelf aan. De wijkraad adviseert het college van B&W gevraagd en ongevraagd over ontwikkelingen en/of problemen in de wijk.”

Wijkbijeenkomsten voor alle Burgwal bewoners.

28 september 2022

Natuurlijk prefereren we fysieke bijeenkomsten. In deze tijden waar we rekening moeten houden met Corona, kunnen we niet ruim van te voren aangeven of de bijeenkomsten fysiek of digitaal plaatsvinden. Houd daarom je mail in de gaten of kijk regelmatig op de website. et geabbonBen je nog nieerd op de nieuwsbrief, meld je dan aan via: info@wijkraadburgwal.nl

Strip tekenen

7 oktober 2022

Leren striptekenen? Kom dan naar vrijdagmiddag naar Roads op het Surinamepad om het te leren!

Vrijdagmiddag om 13:00-15:00 uur Locatie: Roads Ateliers Surinamepad 11B62 Haarlem Info & aanmelden: Oktober & november, februari & maart, mei & juni. Gerwin Tromp, 06-4600117

Centrum voor leven met kanker: Inloophuis Kennemerland

7 maart 2023
Het inloophuis is een huiselijke plek voor mensen die te maken hebben (gehad) met kanker. Er is hier tijd en aandacht voor jou als gast. In Inloophuis Kennemerland vind je een luisterend oor, ondersteuning, lotgenoten, informatie en een breed aanbod aan ontspannende, sportieve en creatieve activiteiten.