Neem een kijkje in uw stadsdeel

Initiatieven per dag - Feestdagen

Kerstglas in het Kleinste museum van Haarlem

13 december 2019

Vanaf vrijdag 8 november a.s. neemt het Kleinste museum van Haarlem een voorsprong op de kerstperiode met een verzameling Duits kerstglas uit Lauscha in Thüringen. Samensteller Rob Koese legt met behulp van gereedschappen en materialen uit hoe de echte Duitse kerstbal en piek worden gemaakt. Daarbij zijn natuurlijk diverse, handgeblazen kerstballen te zien uit de collectie van Rob Koese. Meer dan 160 jaar geleden maakten glasblazers uit Lauscha de eerste glazen kerstballen ter versiering van hun eigen kerstbomen. Later ontstond er in Lauscha en bij andere glasblazerijen in Thüringen een ware industrie van de productie van glazen versieringen voor de kerstperiode. Nog steeds is Lauscha het centrum voor glaskunst. De glazen kerstballen zijn gewilde verzamelobjecten. Het maakproces kent nog steeds na 160 jaar dezelfde werkwijze. In een porseleinen en stenen mal in de vorm van de kerstbal wordt het hete glas geblazen, de binnenkant wordt vervolgens verzilverd en aan de buitenkant wordt de kerstbal beschilderd met de gewenste kleuren. Het hele jaar kerstmis Rob Koese is eigenaar van Candlelight in de Haarlemse Cronjéstraat. Al meer dan 30 jaar is Candlelight de enige winkel in Nederland waar het hele jaar kerstproducten zoals kaarsen en kerstversiering te koop zijn. Kroese, die voor zijn werk regelmatig naar Lauscha afreist, is al jaren gefascineerd door het vakmanschap en de elegantie van de kerstbal uit Lauscha. De kerstballen uit de collectie van Rob Koese stammen vooral uit de DDR-tijd. De glasblazers uit Lauscha hebben het productieproces van de kerstballen altijd geheim gehouden. Zo is er weinig bekend over de grondstoffen van de glasblazerij en de verfstoffen. Het Kleinste museum van Haarlem presenteert 10x per jaar een unieke verzameling van min of meer bekende Haarlemmer(s). Het museum is onderdeel van Kunst centrum Haarlem en 24 uur per dag toegankelijk vanaf de stoep. Kunst centrum Haarlem is al bijna 50 jaar het centrum voor kunstuitleen in de regio Kennemerland. De collectie bestaat uit meer dan 6000 kunstwerken. Het kunstcentrum heeft ook een winkel met design en gebruiksvoorwerpen. Naast de kunstuitleen en winkel presenteert Kunst centrum Haarlem regelmatig exposities en organiseert bijeenkomsten met kunstenaars. De tentoonstellingen zijn altijd gratis toegankelijk. Wanneer Dagelijks t/m 6 januari 2020

SantaRun Haarlem 2019

13 december 2019

13 december 2019 vindt de zesde editie van SantaRun Haarlem plaats. Deze fun run is zeker één van de mooiste winteractiviteiten van Haarlem en trekt ruim 2.000 deelnemers. Dit jaar kunnen alle leeftijden zich inschrijven! De ruim 2.000 verklede deelnemers rennen, lopen, huppelen of dansen het 3 kilometer lange parcours door de feestelijk verlichte binnenstad. De SantaRun Haarlem is uitgegroeid tot één van de grootste van Nederland. Het doel is om een feestelijke avond te hebben, niet per sé om de beste tijd halen. Deelnemers, vrienden, sponsoren en partners van de SantaRun Haarlem halen geld op voor het goede doel, met als thema ‘kinderen’. De drie goede doelen van dit jaar zijn: WeekendAcademie, KinderUniversiteit Haarlem en Stichting Hidup Baru.

Peuter/kleuter kerstmusical 'De Gelukkige Ster'

14 december 2019

De vernieuwde peuter/kleuter kerstmusical De Gelukkige Ster is zaterdag 14 december 6 keer te zien in het Verhalenhuis. Veel kerstsfeer, liedjes, volwassen en jongeren die spelen voor de kinderen, en een prachtig decor zijn de vaste ingrediënten van dit inmiddels al 15e jaar waarin deze musicals worden uitgevoerd.

Swingend de kerst in met Harlem Jive!

14 december 2019
Swingkoor Harlem Jive geeft twee spetterende jazzy optredens op zaterdag 14 december. Onder leiding van onze nieuwe dirigente kun je volop genieten van sfeervolle kerstnummers in jazzy uitvoering.

Ook zingen we klassiekers als In the mood en Java Jive èn moderner repertoire zoals Back it up en Somebody that I used to know.

Kerstconcert Kathedrale Koor St. Bavo

14 december 2019
Kerstconcert door het Kathedrale Koor St. Bavo op zaterdag 14 december, aanvang 19.00 uur. O.a. muziek van Monteverdi, Buxtehude en Sandström. Kinderen t/m 12 jaar gratis toegang (wel reserveren).

Kaartverkoop via www.bavoconcert.nl en voor aanvang van het concert aan de kassa achterin de Kathedraal.

Kerst in de crypte van de KoepelKathedraal

14 december 2019

Laat je meevoeren en betoveren in de ondergrondse crypte van de KoepelKathedraal van Haarlem. Daar is het kerst! Met wel 300 prachtige kerstgroepen, een modelspoorbaan, heel veel verlichte kerstbomen, kinderen kunnen er heerlijk knutselen en je kunt er je eigen kerstdecoratie maken. Een prachtig aangeklede en sfeervol verlichte Charles Dickens-achtige setting. Voor bezoekers van jong tot oud is er iets te beleven. Elk half uur start er een cursus ‘kerstornament maken’ en speciaal voor kinderen hebben we een kerstpuzzeltocht en aan grote tafels kunnen ze hun eigen kerststal maken. We schenken er koffie, Engelse thee, warme chocolademelk en natuurlijk is er glühwein, warme apfelstrudel en kids kunnen hun eigen Brusselse wafel ‘versieren’. De kathedraal is op zichzelf al heel bijzonder, maar door een bezoek te brengen aan de avontuurlijke ondergrondse gangen, waan je je in een sprookje. Een magische wereld vol kerstgroepen, lichtjes en verrassingen. En als je uitgekeken bent kan je ook nog eens een van de torens beklimmen tot 60 meter hoog voor een spetterend uitzicht op de stad Haarlem, de duinen en de zee! Kom gezellig langs, de geur van warme wafels komt je tegemoet! De kathedraal heeft dit jaar de Europa Nostra Award ontvangen en staat met de Sagrada Familia, de Sacré-Coeur, de Westminster Cathedral en de Basiliek van Koekelberg in de top vijf van belangrijkste kerken in de wereld gebouwd tussen 1850 en 1950. De machtige kathedraal is ontworpen door Joseph Cuypers en is groter dan de Dom van Keulen. Het telt 12 grote en kleine torens en een koepel van 65 meter hoog! De kathedraal bevat bouwstijlen als neogotisch, neoromaans, Jugendstil en stijlelementen van de Amsterdamse School en Berlage.

Swingend de kerst in met Harlem Jive!

14 december 2019
Swingkoor Harlem Jive geeft twee spetterende jazzy optredens op zaterdag 14 december. Onder leiding van onze nieuwe dirigente kun je volop genieten van sfeervolle kerstnummers in jazzy uitvoering.

Ook zingen we klassiekers als In the mood en Java Jive èn moderner repertoire zoals Back it up en Somebody that I used to know.

Kerstconcert Kathedrale Koor St. Bavo

14 december 2019
Op zaterdag 14 december is er een Kerstconcert door het Kathedrale Koor St. Bavo op zaterdag 14 december met onder andere muziek van Monteverdi, Buxtehude en Sandström.

Kerstzingen

15 december 2019
O Denneboom O Denneboom....... Op zondagmiddag 15 december gaan we weer met de hele buurt Glühwein en Chocolademelk drinken!

Vredesconcert Salaam Shalom Selam

15 december 2019

Muziek verbindt; het Amsterdamse Arabisch-Turks-Hebreeuws-Koor weet dit als geen ander. Onder leiding van Noam Vazana en Selim Dogru worden er muzikale verbindingen gelegd tussen de Arabisch Turkse en Hebreeuwse cultuur. Laat je meevoeren door de prachtige stemmen van dit bijzondere koor en geniet van de wervelende muziek in het Vredesconcert Salaam Shalom Selam. Dit project kwam tot stand als initatief van van de Stichting KunstenDialoog. Zij heeft als doel een bijdrage te leveren aan kunst en cultuur en de dialoog tussen bevolkingsgroepen, culturen en nationaliteiten.

Kerstspel met samenzang

15 december 2019
Op zondag 15 december kun je echte zingende kerstengelen ontmoeten! En meedoen met het improvisatie kerstspel! We zingen samen de bekende kerstliedjes en na afloop is er soep, kerstbrood, glühwein, warme chocomelk en een verrassing onder de kerstboom.

Kom met je ouders, vrienden, oma’s en opa’s enz. naar de kerstviering in de prachtige kerkzaal van de Doopsgezinde Gemeente in de Frankestraat 24. Inloop vanaf 15.45 uur, we starten met het spel om 16.00 uur en om 17.00 uur is de soep warm. Iedereen, groot, klein, oud, jong, gelovig of anderszins is WELKOM! Toegang en eten is gratis.

Kerstmarkt in Zuid-West Haarlem

15 december 2019
In Zuid-West organiseren bewoners op zondag 15 december een sfeervolle kerstmarkt. Voor en met de wijk! Tijdens deze markt staat ontmoeten en verbinden centraal.

Op de kerstmarkt vind je oa een schaatsbaan, heerlijke warme dranken en eten uit de buurt-foodtruck, workshop kerstbakjes maken, een soepje in ruil voor een verhaal, muziek, verkoop van jam, versgebakken koekjes, oesterzwammen uit de buurt, kids-app Perfect Earth en heerlijke marshmallows boven een vuurtje. Veel activiteiten zijn gratis.

Kerstshow Musicalgroep Si Tu Veux!

17 december 2019

De Kerstshow van musicalgroep Si Tu Veux! uit Hoofddorp is 17 december 2019 in de Pletterij te Haarlem te zien! Tijdens de kerstshow laten wij u een mooi verhaal, rondom de kerstgedachte horen, aangevuld met bekende en onbekende kerstliedjes. Als afsluiting volgt een heerlijk meezingblok.

Kerstmiddag in Trefpunt 't Trionk

18 december 2019

Een gezellige middag in kerstsfeer

Kerst koffieochtend en lunch in de Koninginnebuurt

18 december 2019

Kerst in de Koninginnebuurt. in het centrum de Baan. Vanaf 9.30 uur staat de koffie klaar. Kinderen van de Bos en Vaartschool komen kerstliedjes zingen! Verhalenvertelster Anneke van Boltaringen verteld kerstverhalen. En daarna gaan we met elkaar aan de Kerstlunch. De entree is gratis , de lunch kost 5 euro per persoon.

Kerstdiner voor 70 plussers VOL!!

19 december 2019

Op donderdag 19 december organiseert DOCK Haarlem in opdracht van het Nationaal Ouderenfonds en hotel-restaurant vd Valk een gratis kerstdiner voor Haarlemse ouderen. Heeft u intresse meld u dan snel aan bij Irma Hoorn wees er snel bij want vol=vol

Kerstconcert Haarlems Studentenkoor

20 december 2019

Het Haarlems Studenten Koor is weer terug voor een nieuw concert. Op vrijdag 20 december zal in de Oosterkerk in Haarlem het kerstconcert A Ceremony Of Carols plaatsvinden. Nergens ter wereld lijkt er zoveel kerstmuziek geschreven te zijn als in Engeland om de kerst feestelijk te kunnen vieren, daarom zou het dan wel moeten betekenen dat in Engeland de kerst het meest feestelijk gevierd wordt. Een reden voor het Haarlems Studenten Koor om deze feestvreugde met iedereen te delen.

Nine Lessons & Carols

22 december 2019

Het licht gaat uit, het koor komt binnen, kaarsen in hun hand, zingend ‘Once in royal David’s city…’ Overgewaaid uit Engeland: Nine lessons and carols. Met afwisselend Engelse Carols, Nederlandse kerstliederen om mee te zingen en ‘Lessons’.

Kerstconceert Coro Cantoro

22 december 2019
Ook dit jaar is er weer het jaarlijkse kerstconcert van Coro Cantoro in Haarlem, in de kapel van het Rosenstock Huessyhuis.

Kerstsamenzang Haarlem

24 december 2019

Kerstsamenzang Haarlem wordt jaarlijks gevierd op de Grote Markt. Deze editie is het een speciale editie.

Kerstzang aan de Veerplas

24 december 2019

Al weer voor het vijfde jaar organiseert Het Veerkwartier Kerstzang aan de Veeplas. Met Stamppottenbuffet en glühwein samen zingen!

Broodjes bakken op echt vuur

28 december 2019

Broodjes bakken op echt vuur is weer terug! Zaterdag 26 oktober tussen 15 en 17 uur kunnen er broodjes gebakken worden bij Het Veerkwartier. Het enige wat jij hoeft te doen is een bolletje deeg bestellen bij het vuur voor €4,00 en dan zorgen wij dat het vuur blijft branden.

De Koops feestweek (!)

19 januari 2020
De Koops feestweek komt er weer aan!! Hier alvast het programma:

Maandag 19/12; Grote opening en Kerstquiz met Peter, aanvang 19:30
Dinsdag 20/12; TopPop YEAH! Klassiekers met Hans Dijkhof, aanvang 21:00
Woensdag 21/12; Ampzing met Sonja Kagie en Jan Beenen.
Donderdag 22/12; Vlucht 13, aanvang 21:00
Zaterdag 24/12; Gezellig de kerstavond vieren bij Koops!
Zondag 25/12; Op zijn verjaardag werken wij niet.
Maandag 26/12; Sjoelen voor goeie doelen!!
Dinsdag 27/12; Auf Wiedersehen! Eindejaarsquiz met Petor & Guus, aanvang 19:30
Woensdag 28/12; Goeie Jongens, met een trip naar Memory Lane, aanvang 21:00
Donderdag 29/12; Hoera Hoera met Ed, Wout en Linda, aanvang 20:00
Vrijdag 30/12; Suprise!!

Holy Moses

24 januari 2020

Eveline Masetti, Saïda Franken en Marion Rosenthal spelen elk een eigen levensverhaal rond het verhaal van Mozes. Ofwel: Mosjé, zoals hij binnen het jodendom wordt genoemd. Of Musa, zoals hij in de islam heet. Aspecten uit het leven van Mozes verbinden de drie met waar zij en wij als mens momenteel zijn. Ook deze vertel voorstelling is weer exclusief gemaakt voor en te zien in Verhalenhuis Haarlem!