De Meester van Haarlem

ABC Architectuurcentrum Haarlem presenteert van 25 april tot en met 3 september de tentoonstelling over de transformatie van de voormalige ambachtsschool uit 1922 naar woongebouw ‘De Meester’. In het monumentale schoolgebouw aan de Verspronckweg volgden duizenden jongvolwassenen een beroepsopleiding: van vliegtuigbouwer tot kapper. Nu heeft het gebouw met de realisatie van maar liefst 178 woningen een nieuw leven gekregen.

Architectenbureau INBO ontwierp de transformatie naar woongebouw. Het maakte daarbij onder meer gebruik van foto’s en persoonlijke verhalen van oud-leerlingen en -leraren, opgetekend door Haarlemse fotografe Charlotte Bogaert. Zij heeft de transformatie van de school sinds 2010 nauwgezet gevolgd en de school ‘geportretteerd’ voor een publicatie. Beelden van de geschiedenis maakte INBO ook zichtbaar in het gebouw.

Met de verbouwing behielden of herstelden architecten Rik Bakker en Niek Schouten zoveel mogelijk van de monumentale details, zoals de brede gangen, het tegelwerk, de glas in lood ramen en de gewelfde plafonds. Ook besteedden zij veel aandacht aan het inpassen van balkons en buitenruimte zonder afbreuk te doen aan het gebouw. De bewoners ervaren dat ze in een schoolgebouw met geschiedenis wonen. Met de nieuwe woonbestemming van het gebouw en de toegevoegde nieuwbouw gaat deze plek de volgende honderd jaar tegemoet.

Onder de titel ‘De Meester van Haarlem’ wordt in twee zalen van het ABC de geschiedenis en transformatie geschetst van het gebouw. Van het gebruik als schoolgebouw, het ontwerp, de eerste steenlegging, de leerlingen en de leraren, de veranderingen van het onderwijs, de leegstand tot en met tekeningen en recente foto’s van de woningen die nu in klaslokalen zijn gerealiseerd.

De Meester van Haarlem

ABC Architectuurcentrum Haarlem

Groot Heiligland 47
2011 EP Haarlem

  • Centrum
  • MJK/ Haarlempas / Collegekaart ABC vriend: 0,- / Entree 5,-
Vraag stellen Inschrijven

Deel deze activiteit

Initiatiefnemer

ABC Architectuurcentrum Haarlem

Plaats jouw activiteit!

Organiseer je een activiteit en wil je die op Haarlem Ontmoet onder de aandacht brengen? Maak dan snel je eigen account aan! Samen maken we Haarlem nóg leuker.

Plaats nu