Wintergesprek Haarlem

In januari vinden er op 100+ plekken in Nederland Wintergesprekken plaats in huiskamers, scholen, bibliotheken, buurthuizen en kerken.

In onze steden lijken wantrouwen en verdeeldheid groter te worden door onderwerpen als migratie, klimaat of bijvoortbeeld het geweld in Gaza/ Israel. Een tegengif zou zomaar iets eenvoudigs, maar essentieels, kunnen zijn: samenkomen en naar elkaar luisteren.

Eventjes in iemand anders schoenen🥾👠👢👟 staan, maakt je innovatiever, creatiever en meer inlevend, zegt de Zweedse professor Emma Stenström (Stockholm School of Economics). Zij deed onderzoek naar het effect van ‘bubble-hopping’: bewust in gesprek gaan met mensen met een andere achtergrond, kennis, mening, geloof of overtuiging dan de jouwe.

Naast de positieve effecten op persoonlijk niveau, kan het ‘bubble-hopping’ ook helpen bij het overbruggen van de verschillen die er leven in een buurt, stad of samenleving. En zo bijdragen aan de vermindering van haat en conflict.

In januari organiseren wij (mede mogelijk gemaakt door Bibliotheek Zuid Kennemerland), en vele anderen door het hele land, een Wintergesprek: ‘een bubble-hop’ in de Bibliotheek Haarlem Centrum. Je bent van harte uitgenodigd om mee te luisteren en spreken. Meedoen is gratis.

Het is een open gesprek met enkele simpele regels:

Het gesprek duurt precies 1 uur (napraten mag)
Luister als de ander praat
Praat in de ik-vorm
We onderbreken elkaar niet en pas als iedereen gesproken heeft, kun je op de ervaringen van anderen ingaan (geen oordelen of adviezen)
DOE JE MEE? WE VERWELKOMEN VERSCHILLEN. MEEDOEN IS GRATIS

Wintergesprek Haarlem

Bibliotheek Haarlem Centrum

Gasthuisstraat 32
2011 XP Haarlem

  • Centrum
  • 18:30 - 19:30 uur
  • gratis

Deel deze activiteit

Initiatiefnemers

Bibliotheek Zuid Kennemerland
Haarlem brede activiteiten

Plaats jouw activiteit!

Organiseer je een activiteit en wil je die op Haarlem Ontmoet onder de aandacht brengen? Maak dan snel je eigen account aan! Samen maken we Haarlem nóg leuker.

Plaats nu