Barnaart van binnen en buiten

De familie Barnaart heeft veel sporen nagelaten in de stad en omgeving van Haarlem. Eén van de meest zichtbare daarvan is het fraaie 19e-eeuwse stadspaleis Huis Barnaart aan de Nieuwe Gracht in Haarlem. Ook bekleedden meerdere familieleden belangrijke bestuursfuncties, waaronder het burgemeesterschap van Haarlem. Op 18 oktober houdt historica Mechteld Gravendeel een lezing over de kleurrijke geschiedenis van de familie Barnaart.

Net als veel andere doopsgezinde Vlamingen vluchtte de familie Barnaart rond 1600 vanwege religieuze conflicten vanuit Vlaanderen naar Haarlem. De familie aardde goed in de stad waar de lakenhandel bloeide: men maakte fortuin in de handel in stoffen en manufacturen en had een winkel in de Grote Houtstraat. Men bezocht de doopsgezinde kerk en bekleedde diverse regentenfuncties, binnen en buiten de kerk. Via huwelijken is de familie gelieerd aan andere bekende families uit Haarlem en omgeving, zoals Kops, Van Lennep, Teding van Berkhout en Boreel. Zo kwam door vererving via de familie Kops de (nu geheel verdwenen) buitenplaats Het Klooster in Schoten in bezit van de familie.

De bekendste telg uit de familie is waarschijnlijk Willem Philip Barnaart (1781-1851), die vele bestuursfuncties vervulde, waaronder die van Burgemeester van Haarlem. Hij werd in 1817 bij Koninklijk Besluit in de adelstand verheven. Willem Philip liet in 1803-1807 Huis Barnaart aan de Nieuwe Gracht bouwen en kocht de buitenplaats Huis te Vogelenzang met omringend duingebied en weilanden. Ook het grootste deel van de Amsterdamse Waterleidingduinen was ooit eigendom van de familie. Jonkheer Willem Philip Barnaart was ook heer van Bergen en Zandvoort, in die laatste plaats is de Boulevard Barnaart zelfs naar de familie vernoemd.

Reisverslagen naar het Heilige Land
Archivaris/historica Mechteld Gravendeel heeft de afgelopen maanden op het Noord-Hollands Archief het eeuwenoude en gevarieerde archief over de familie Barnaart geordend en beschreven, zodat onderzoekers het kunnen raadplegen. Zij stuitte daarbij op bijzondere vondsten als 17e-eeuwse handgeschreven reisverslagen naar het Heilige Land, handelsbrieven met textielmonsters van zakenrelaties uit Spanje en de Caraïben en rekeningen van 18e-eeuwse kunstschilders als Jacob de Wit en Frans Decker. Maar ook ontwerptekeningen van tuinarchitecten als J.G. Michael en J.D. Zocher, 19e-eeuwse liefdesbrieven en stukken van de Wereldjamboree, die in 1937 op landgoed Vogelenzang werd gehouden.

In de lezing vertelt Mechteld Gravendeel de familiegeschiedenis aan de hand van deze bijzondere stukken en passeren de belangrijkste familieleden en hun wetenswaardigheden de revue. Ook wordt ingegaan op de bijzondere connectie van de familie met de doopsgezinde gemeente. De lezing vindt plaats in de doopsgezinde kerk in Haarlem op dinsdag 18 oktober vanaf 20:00 uur. De entree bedraagt € 7,50 (incl. koffie/thee), leden van de Historische Vereniging Haerlem en van Doopsgezind Haarlem betalen 5 euro.

Barnaart van binnen en buiten

Doopsgezind Haarlem

Frankestraat 24
2011 HV Haarlem

  • Centrum
  • 20:00 - 22:00 uur
  • 7,50 euro (leden Historische Ver. Haerlem en Doopsgezind Haarlem betalen 5 euro)
Vraag stellen Inschrijven

Deel deze activiteit

Initiatiefnemer

Doopsgezind Haarlem

Plaats jouw activiteit!

Organiseer je een activiteit en wil je die op Haarlem Ontmoet onder de aandacht brengen? Maak dan snel je eigen account aan! Samen maken we Haarlem nóg leuker.

Plaats nu