Rondleiding door Haarlems verscholen kerk

Het kerkgebouw van Doopsgezind Haarlem is een verscholen parel in het centrum van Haarlem. Achter de deuren van deze kerk ontvouwt zich namelijk een verrassende aaneenschakeling van gangen en stijlkamers. Op zaterdag 11 maart geven historische figuren als Pieter Teyler een theatrale rondleiding door dit prachtige verscholen kerkgebouw.

Koster Zeilmaker neemt de bezoekers mee door de monumentale ‘vermaning’, zoals doopsgezinden hun kerkgebouw noemen. De rondleiding is ook geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar en voert langs fraaie stijlkamers, aan de hand van personen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis van de Haarlemse Doopsgezinden. Zoals Pieter Teyler, naamgever van het bekende museum. Maar ook de ‘wandelende dominee’ Craandijk, de dappere martelares Anneken Ogiers, de excentrieke dokter Van Zanten, de schuchtere stovenzetster Jansje en diacones mevrouw Nieuwenhuizen Kruseman-Van der Goot.

De bezoekers van de rondleiding komen in stijlkamers die normaal gesproken gesloten zijn voor het publiek en waar het lijkt of de tijd heeft stilgestaan. Maar ook door de ruime en lichte kerkzaal met haar statige orgel, een binnentuintje dat een oase van rust vormt in het drukke centrum van de stad en een tussendoor-gangetje waarachter een manshoge kluis met een vuistdikke stalen deur verborgen zit. Niet voor niets kijken bezoekers die er voor het eerst komen hun ogen uit en zeggen ze vaak: “nu woon ik al jaren in Haarlem, maar ik heb nooit geweten dat dit hier was!”.

De rondleidingen vindt plaats op zaterdag 11 maart en duurt van 10:30 tot 12:00 uur. Kosten zijn € 12,50 per persoon (kinderen tot 12 jaar € 5,00). Wel even reserveren, want er is beperkt plek. Dit kan via kosterij@doopsgezindhaarlem.nl. De rondleiding vindt iedere tweede zaterdag van de maand plaats.

 

Meer informatie op www.historischtoneel.nl.

Rondleiding door Haarlems verscholen kerk

Doopsgezind Haarlem

Frankestraat 24
2011 HV Haarlem

  • Centrum
  • 10:30 - 12:00 uur
  • 12,50 euro (kinderen tot 12 jaar 5 euro)
Vraag stellen Inschrijven

Deel deze activiteit

Initiatiefnemer

Doopsgezind Haarlem

Plaats jouw activiteit!

Organiseer je een activiteit en wil je die op Haarlem Ontmoet onder de aandacht brengen? Maak dan snel je eigen account aan! Samen maken we Haarlem nóg leuker.

Plaats nu