Toneelstuk: ontmoeting met gevolgen

Wie kan zeggen waar onze wegen samenkomen, alleen de tijd. Vaak bepalen ‘toevallige ontmoetingen’ het leven.

Geertruydt Jansdochter Hoyer leeft in de eerste jaren van de Reformatie, de periode waarin veel mensen de (katholieke) kerk van Rome verlaten, zo rond het jaar 1550. Zij is de vrouw van de Nederlandse reformator Menno Simons die op dat moment een voorman is van een groep kerkverlaters en wordt vervolgd. De andere vrouw – een verre achter -, achter -, achterkleindochter van Geertruydt – heet Geerte de VriesZij is op dit moment voorganger in een Doopsgezinde gemeente en neemt hiervan afscheid na haar werkzame leven. Ook zij leeft in een tijd waarin mensen de kerk de rug toekeren en heeft te maken met een krimpende geloofsgemeenschap.

Beide vrouwen hebben in hun tijd, op grond van een bijzondere ontmoeting, voor een andere weg gekozen. Een weg met grote gevolgen voor hun verdere leven. Beseften zij welke stap zij namen, het onbekende tegemoet? In dit toneelstuk kijken de beide vrouwen terug op die keuze en op de gevolgen voor de toekomst:

> Wat heeft het met Geertruydt gedaan dat ze met Menno Simons is getrouwd, in welke omstandigheden kwamen ze terecht en wat was de impact van de vervolgingen voor de Doopsgezinden?
> Hoe kijkt Geerte terug op haar leven als doopsgezind voorganger, welke onderwerpen gaan haar aan het hart en hoe komt het met de gemeente en het geloofsleven nu ze afscheid neemt van haar gemeente?
> Voor welke waarden streed Menno Simons en is daar nog iets van te merken?

Korneel Roosma-De Vries speelt dit toneelstuk over twee vrouwen die via de familie aan elkaar verbonden zijn.

De entree bedraagt 10 euro incl. drankje na afloop (alleen per pin te voldoen). Locatie: Frankestraat 24, Haarlem.

 

Achtergrond
In het jaar 2025 is het 500 jaar geleden dat in Zürich (Zwitserland) voor gelovigen de eerste volwassendoop plaatsvond. Dat gedenkwaardige moment tijdens de Reformatie geeft aanleiding om tot en met 2025 500 jaar Anabaptisme en doperdom te vieren. In de aanloop daarnaartoe zal op diverse plaatsen in Nederland en wereldwijd de reformator Menno Simons centraal staan.

Menno Simons
Menno is geboren in Witmarsum in Friesland in 1496 en overlijdt in Bad Oldesloe (Sleeswijk Holstein Duitsland) in 1561. Menno wordt in Utrecht tot priester gewijd, wordt kapelaan in Pingjum en later pastoor in Witmarsum. Tijdens de heftige Reformatie sluit hij zich aan bij de Wederdopers. Een beweging van gelovigen die begint in Zwitserland en die zich via Duitsland naar de Lage Landen verspreidt. Hij wordt daarmee de kerkhervormer voor de Nederlandse Wederdopers, de latere Doopsgezinden. Bovendien is hij de naamgever van de Mennonites (in Noord- en Zuid-Amerika en Canada) en Mennonieten in Europa en wereldwijd.

Toneelstuk: ontmoeting met gevolgen

Doopsgezind Haarlem

Frankestraat 24
2011 HV Haarlem

  • Centrum
  • 14:30 - 16:30 uur
  • 10 euro
Vraag stellen Inschrijven

Deel deze activiteit

Initiatiefnemer

Doopsgezind Haarlem

Plaats jouw activiteit!

Organiseer je een activiteit en wil je die op Haarlem Ontmoet onder de aandacht brengen? Maak dan snel je eigen account aan! Samen maken we Haarlem nóg leuker.

Plaats nu