Where are jou Adam? documentaire

Getuigen van de stilte Een intieme blik op een heilige berg

Even deel zijn van een verborgen monnikenwereld
DOOR HETTIE VAN DER VEN

De openingsscène van Where are you, Adam? toont een donkere kapel. Er klinkt ingetogen gezang en er brandt enkel kaarslicht. Dan een ander beeld, wuivende maïs in de wind. “Wat is het prachtig om te beseffen dat je in het leven je eigen kruis draagt”, klinkt het.
De camera observeert en toont beelden van de twee belangrijkste aspecten van het leven van de monniken in klooster Dochiariou op Athos: bidden en werken. Je ziet ze groenten schoonmaken, een vers gevangen vis doormidden zagen, cement draaien voor een muur die tegen de zee moet beschermen, timmeren, smeden, brood bakken en de olijfoogst verwerken. Eén monnik zorgt voor het ongelofelijke aantal katten. De extreme fysieke arbeid wordt afgewisseld met gebed. We zien van dichtbij de geloften van een monnik. De overste legt zijn handen op het hoofd van de jongeling, biedt hem sandalen aan en knipt zijn haren af. “Jij treedt in via mijn handen, hoofd en hart.” Het Kyrie Eleison klinkt. Er zijn rust en stilte, zowel onder de monniken als in de filmmontage, wat voor een intense beleving zorgt. Je kabbelt als kijker mee, gelijk op met de wind en de zee. (…)

Where are you, Adam? laat je intiem en van dichtbij getuige zijn van een verborgen wereld. Zo intiem zelfs, dat het soms bijna ongemakkelijk wordt. Bovenal mag je als kijker voor even onderdeel zijn van de levenssfeer van de monniken. Een voorrecht.
Info: denpeirazei.com

Where are jou Adam? documentaire

Doopsgezind Haarlem

Frankestraat 24
2011HV Haarlem

  • Centrum
  • 20:00 uur
  • 10
Vraag stellen Inschrijven

Deel deze activiteit

Initiatiefnemer

Doopsgezind Haarlem

Plaats jouw activiteit!

Organiseer je een activiteit en wil je die op Haarlem Ontmoet onder de aandacht brengen? Maak dan snel je eigen account aan! Samen maken we Haarlem nóg leuker.

Plaats nu