Expositie in de Vishal

Existence in Paint

Existence in Paint
3 juni t/m 9 juli 2023

Opening: vrijdag 2 juni om 17.00 uur – met een openingswoord door Adri Boon

Existence in Paint toont werk van Jacqueline Peeters, Manel Esparbe i Gasca en (curator) Corinne Bonsma.
Samen volgden ze in de jaren ’80 een residentie bij 
De Ateliers, destijds gevestigd in Haarlem.
Alle drie schilderen ze, werken ze narratief en gebruiken ze veelvuldig tekst in hun werk.

Vijfentwintig jaar geleden begon Jacqueline Peeters met het maken van uitnodigingen en affiches voor fictieve tentoonstellingen van haar onverkochte schilderijen in niet-bestaande galeries. Ze speelt met de context waarin haar werk wordt gepresenteerd en ontvangen, waarmee ze op een ludieke manier met een serieuze ondertoon zichzelf en haar positie in de (kunst)wereld beschouwt.

Het werk van Manel Esparbe i Gasca heeft een tegendraadse inslag. Zijn schilderijen, waaronder ook collages, bevatten vaak science fiction achtige elementen, vermengd met bespiegelingen van de wereldgeschiedenis, politiek en design. Hij haalt zijn inspiratie uit de eindeloze stroom van beeldmateriaal op internet en observaties uit het dagelijks leven en plaatst vraagtekens bij wat vrijheid van geest – en beeld – vandaag de dag kan betekenen.

Corinne Bonsma schildert fictieve figuren die meestal teruggrijpen op de tekeningen die zij al sinds haar jeugd maakt. In haar werk mengt ze het bewuste en onderbewuste om het raadsel van het innerlijk leven proberen te begrijpen. De huid en de verflagen in haar werk zijn even belangrijk als het narratieve aspect.
Naast haar schilderijen presenteert ze in deze tentoonstelling twee (papieren) zuilen die van hun functie ontheven zijn; ze komen los van de grond en worden op hun beurt gedragen door de spanbalken aan het plafond van de Vishal. Ze ‘staan’ voor de natuur (Butterfly) en de kunstgeschiedenis (Brancusi): Existence in Paint.

Openingstijden

dinsdag t/m zaterdag van 11-17 uur en zondag van 14-17 uur

Expositie in de Vishal

Vishal

Grote Markt 20
2011 RD Haarlem

  • Centrum
  • 11:00 - 17:00 uur
  • Gratis

Deel deze activiteit

Initiatiefnemer

Haarlem brede activiteiten

Plaats jouw activiteit!

Organiseer je een activiteit en wil je die op Haarlem Ontmoet onder de aandacht brengen? Maak dan snel je eigen account aan! Samen maken we Haarlem nóg leuker.

Plaats nu