Gratis naar het Archeologisch museum

In deze tentoonstelling staat een vondstcategorie centraal: hout. Hout werd al vanaf de prehistorie gebruikt om huizen mee te bouwen, kano’s of schepen mee te bouwen, waterputten mee aan te leggen, waterwerken en als materiaal voor talloze gebruiksvoorwerpen. Een bijzonder handig en veel gebruikt materiaal dus.

Kommen, bezems en klapspaan
In Haarlem zijn door de jaren heen honderden voorwerpen van hout opgegraven, onderzocht, geconserveerd en bewaard. Voor deze tentoonstelling komt een selectie van de Haarlemse houtcollectie de veilige omgeving van het depot uit. Het zijn alledaagse én bijzondere voorwerpen zoals  kommen, bezems, een schaats, een klapspaan en een middeleeuwse schep. Allemaal voorwerpen die ooit gebruikt zijn in het dagelijks leven en uiteindelijk  in de bodem zijn achtergebleven. Hout is een kwetsbaar materiaal. Gelukkig is de bodem in Haarlem door de hoge grondwaterstand en de vele veen- en kleilagen vrij nat en zuurstofarm. Daardoor blijven organische materialen, zoals hout, redelijk goed bewaard.

In de tentoonstelling ‘Gat in de Gierstaat, een eeuwenlang verhaal tussen stadsbrand en sloop’ zijn archeologische en bouwhistorische vondsten te zien uit de Gierstraat. Ze vertellen een stukje van het levensverhaal van een winkel-woonhuis en zijn bewoners. Een verhaal dat begint bij de rampzalige stadsbrand in Haarlem in 1576 en doorgaat tot de sloop in 2017.

Haarlem is van oorsprong een middeleeuwse vestingstad. Maar wie nu door de binnenstad loopt, ziet weinig middeleeuwse bebouwing meer op straat terug: gevels uit de 19e en 20e eeuw overheersen.  Maar klopt dat wel? Wie goed kijkt, ziet dat een paar kerken en het stadhuis nog zichtbare middeleeuwse elementen bevatten. En door onderzoek bij bouw, verbouw of sloop van panden in de binnenstad komen we steeds meer te weten, zo ook bij dit winkel-woonhuis aan de Gierstraat.

WOENDAG TOT EN MET ZONDAG VAN 13-17 UUR

 ENTREE GRATIS

Gratis naar het Archeologisch museum

Archeologisch museum

GROTE MARKT 18K
2011 RD Haarlem

  • Centrum
  • 13:00 - 17:00 uur
  • Gratis

Deel deze activiteit

Initiatiefnemer

Haarlem brede activiteiten

Plaats jouw activiteit!

Organiseer je een activiteit en wil je die op Haarlem Ontmoet onder de aandacht brengen? Maak dan snel je eigen account aan! Samen maken we Haarlem nóg leuker.

Plaats nu