Sociëteit: Vereeniging concert Laura Oomens – Ksenia Kouzmenko

Laura Oomens – viool en Ksenia Kouzmenko piano
Met werken van Kurtág , Beethoven, Bartók, Kaprálová & Janáček

LAURA OOMENS VIOOL
Als dochter van Nederlandse professionele musici groeide Laura op in Duitsland. Al op vierjarige leeftijd stond ze in vuur en vlam voor de viool en kreeg ze les van haar vader, violist Radboud Oomens. Acht jaar later werd zij leerlinge van Herman Krebbers, van wie ze tot aan haar toelating voor het conservatorium les kreeg.
Laura vervolgde 1998 haar studie in Berlijn aan de Universität der Künste Berlin bij Uwe- Martin Haiberg, waar ze in 2003 haar “Diplom” behaalde met een 9. Ze sloot haar studie ’cum laude’ af met een Master of Music Performance in Londen bij David Takeno in 2004.
Tijdens en ook na haar studie hoofdvak viool was Laura remplaçant in verschillende gerenommeerde Duitse orkesten, zoals het Deutsche Sinfonie Orchester Berlin, het Rundfunk Sinfonieorchester Berlin en het NDR Sinfonieorchester Hamburg. Ze speelde ook in kleinere ensembles als de Kammerakademie Potsdam en het Scottish Chamber Orchestra.
Vanaf 2007 was Laura gedurende drie jaar verbonden aan het Residentie Orkest Den Haag als eerste violiste, in het laatste jaar als tweede concertmeester.
In 2009 richtte ze samen met een Duitse compagnon het Unison Chamber Music Festival in Sangerhausen op, dat twee prachtige edities heeft mogen beleven.
De liefde voor de kamermuziek hebben Laura onder meer naar IMS Prussia Cove, het Gaia Music Festival en naar diverse festivals in Nederland gebracht.
Van 2012 tot 2016 maakte Laura deel uit van het Vespucci Strijkkwartet, dat in 2015 zijn eerste CD uitbracht.
Sinds 2012 is Laura lid van het Nederlands Kamerorkest. Ook is ze af en toe te gast als aanvoerder en concertmeester bij andere orkesten en ensembles.
Met haar eigen serie ’Close–up Classics’ verzorgt Laura concerten in wisselende bezettingen op verrassende locaties. In 2020 en gedeeltelijk in 2021 gingen deze concerten onder de naam anderhalvemeterconcerten.nl voor de periode waarin de 1,5 meter afstand van belang was.
Haar eigen coaching praktijk is speciaal voor musici die op zoek zijn naar nieuwe inspiratie en zowel technische als muzikale ontwikkeling.
In de zomer van 2022 debuteerde het “Oomens Trio” tijdens een concertserie in München, Duitsland. Een kamermuzikale ontmoeting met haar vader, violist Radboud Oomens en haar zus, celliste Andrea Millett, met Laura op de altviool.
Daarnaast vonden de eerste twee edities van CONNECT! plaats, een verbindend muziekevenement in Haarlem, waarvan Laura de bedenker en initiator is. In 2023 zal CONNECT! zijn derde editie beleven.
Met pianiste Ksenia Kouzmenko zal Laura in 2023 een reeks duo-recitals geven.

De viool die Laura met veel liefde en plezier bespeelt is een Joseph Gagliano uit 1779, die haar ter beschikking is gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. De recent voor Laura aangekochte altviool is van de hand van Ritz Iwata uit Amstelveen. De altviool strijkstok van Daniël Ter Berg is eveneens aan haar ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

KSENIA KOUZMENKO PIANO
Ksenia Kouzmenko wordt internationaal geroemd om haar gevoelige en technisch indrukwekkende pianospel en is zeer geliefd als kamermuziekpartner.

Ksenia Kouzmenko werd geboren in Minsk, Belarus, als dochter van een pianistenechtpaar. Ze begon haar piano-opleiding bij Vladimir Zaretski en Grigory Shershevski aan het Nationaal Muziekcollege van Belarus. Op twaalfjarige leeftijd debuteerde ze als soliste met orkest. Ze studeerde af met onderscheiding aan de Nationale Muziekakademie van Belarus bij Igor Olovnikov. Daarna studeerde ze bij Naum Grubert aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ze volgde vele masterclasses bij o.a. Abbey Simon, György Sándor, Vazha Chachava, Lazar Berman, György Kurtág, Earl Wild, Charles Rosen, Karl-Heinz Kammerling, Ivan Moravec en naam deel aan Bach-interpretatiecursussen bij professor Walter Blankenheim. In 1997 werd ze uitgenodigd om als fellow-student deel te nemen aan het Zomerfestival in Tanglewood (V.S.).

Ksenia Kouzmenko speelde met het Nationaal Symfonieorkest van Belarus, het Zeeuws Orkest, het Brabants Orkest, het Collegium Instrumentale Brugense, het Valeriusensemble en het Nederlands Blazersensemble. Ze soleerde in het Kurtágproject van het Koninklijk Conservatorium onder leiding van Reinbert de Leeuw. Op aanbeveling van György Kurtág zelf speelde ze zijn “…quasi una fantasia…” met het Orchestra della Svizzerra italiana, onder de directie van Olivier Cuendet, tijdens het Luganofestival in Zwitserland. Ksenia maakte opnames voor de Nationale Omroep van Belarus, de Nederlandse televisie, de BRT, Classic FM, de Concertzender en is regelmatig te beluisteren op Radio 4 en Brava.

Ze treedt op in Nederland, België, Duitsland, Zwitserland, Engeland, Spanje, Italië, Rusland, Slovenië, Griekenland. Sinds 1999 geeft ze les aan het Koninklijk Conservatorium en de School voor Jong Talent in Den Haag.

Ksenia Kouzmenko speelt soloconcerten en kamermuziek in alle mogelijke bezettingen. In ruim 30 jaar heeft ze een enorm rijk repertoire opgebouwd, van Bach tot Kurtág. Ze zoekt continu naar nieuwe composities en maakt graag ongewone, inspirerende programma’s. Zo zijn er een aantal projecten ontstaan met Tsjechische muziek, met o.a. wereldpremières van een aantal stukken uit de XXste eeuw. Ook heeft ze zich verdiept in het bespelen van de XIXde-eeuwse Érard-vleugel met zijn bijzondere klankeigenschappen.

Laura Oomens – Ksenia Kouzmenko

zondag 14 april 2024
11:00 uur

leden: € 10,-
niet leden: € 15,-
Organisatie: Bernard Wittenberg
inschrijving nog 33 dagen
Er zijn nog tickets beschikbaar, te bestellen Hier

Sociëteit: Vereeniging concert Laura Oomens - Ksenia Kouzmenko

Sociëteit Vereeniging

Zijlweg 1
2013 DA Haarlem

  • 11:00 uur
  • €10 en €15

Deel deze activiteit

Initiatiefnemers

Haarlem brede activiteiten
Muziek in Haarlem

Plaats jouw activiteit!

Organiseer je een activiteit en wil je die op Haarlem Ontmoet onder de aandacht brengen? Maak dan snel je eigen account aan! Samen maken we Haarlem nóg leuker.

Plaats nu