Sociëteit Vereeniging: Jeroen Koch met de lezing De Kesslers

De geschiedenis van een dynastie

August Kessler stond maar één doel voor ogen: snel rijk worden. Hij begreep dat hij daarvoor naar Indië moest. Na vele mislukte ondernemingen en familieruzies boort hij in 1892 de eerste olie aan in Noord-Sumatra Dat is vlak bij Atjeh, waar de plaatselijke bevolking zich heftig verzet tegen de pogingen van de Nederlanders deze regio onder controle te krijgen (Atjeh oorlog) .

In 1900 overlijdt August Kessler, maar zijn vermogen is gemaakt. Zijn vrouw Margo is één van de rijkste vrouwen van Nederland.

Jeroen Koch beschrijft in zijn boek De Kesslers, Een familiegeschiedenis in olie en staal hoe zoon Guus president-directeur van De Koninklijke Shell wordt en zoon Dolph de eerste directeur bij Koninklijke Hoogovens. Vier neven spelen in het Nederlands Elftal. Dochter An trouwt met Philip Kohnstamm, grondlegger van wetenschappelijke pedagogiek in Nederland en Minister van Onderwijs. Dochter Go trouwt met de natuurkundige Aad Fokker, die met Lorentz en Einstein samenwerkt.

In deze familiegeschiedenis weerspiegelt zich het leven in de eerste helft van de 20e eeuw in Nederland. De Kesslers stonden aan de basis van een nieuwe wereld.

Jeroen Koch is historicus en is in het bijzonder geïnteresseerd in politieke en intellectuele geschiedenis. Hij is als docent verbonden aan de Universiteit van Utrecht. Hij is de auteur van biografieën van Abraham Kuyper (2006) en Koning Willem I (2013) en van Oranje in de revolutie en oorlog (2018)

donderdag 21 maart 2024
18:00-23:00 uur

18:00 uur Maaltijd: € 17,50 * bestel op tijd
20:00 uur Leden gratis
20:00 uur Niet leden: € 10,-
korting leden HVH
Organisatie: Hans Koek

 

Al 29 deelnemers
inschrijving nog 9 dagen
Er zijn nog tickets beschikbaar. Te bestellen: Hier

Sociëteit Vereeniging: Jeroen Koch met de lezing De Kesslers

Sociëteit Vereeniging

Zijlweg 1
2013 DA Haarlem

  • Centrum
  • 18:00 - 23:00 uur
  • €10 en €17,50 (eten)

Deel deze activiteit

Initiatiefnemer

Haarlem brede activiteiten

Plaats jouw activiteit!

Organiseer je een activiteit en wil je die op Haarlem Ontmoet onder de aandacht brengen? Maak dan snel je eigen account aan! Samen maken we Haarlem nóg leuker.

Plaats nu