Bernini: Meer dan beeldhouwer

Dé vertegenwoordiger van de Italiaanse Barok

Een lezing van Marc Permeke over Gian Lorenzo Bernini (1598-1680), zonder twijfel de belangrijkste vertegenwoordiger van de Italiaanse Barok. In vele opzichten heeft hij het aanzicht van het 17e eeuwse Rome bepaald (kerken, kapellen, paleizen, pleinen en fonteinen). Een zeer veelzijdig kunstenaar, die echter primair beeldhouwer is.

Zijn oeuvre is onlosmakelijk verbonden met het pauselijk hof. Hij schiep spectaculaire meesterwerken voor pausen als Urbanus VIII (pauselijk baldakijn in de Sint-Pietersbasiliek)Innocentius X (Vierstromenfontein op piazza Navona) en Alexander VII (Sint-Pietersplein). Ook vooraanstaande families voorzien Bernini van belangrijke opdrachten. Bernini is uitermate innovatief in allerlei disciplines w.o. portretbustes, grafmonumenten, fonteinen.

Bernini is bij uitstek ook de uitdrager van de opvattingen van de katholieke Contrareformatie, die er mede voor moest zorgen dat de verspreiding van het Protestantisme een halt zou worden toegeroepen.

Over Marc Permeke

“Tot aan mijn pensionering in 2012 was ik werkzaam als hogeschooldocent Management Toerisme aan de NHTV Breda (tegenwoordig BUas: Breda University of Applied Sciences), waar ik me o.m. heb beziggehouden met cultuurtoerisme, kunstgeschiedenis, reisbegeleiding en de organisatie en begeleiding van talloze studiereizen in Europa.

Mijn sterke band met Italië is gekomen door een verblijf van vier jaar in Rome, waarna ik van 1980 tot 1984 op Sicilië als professioneel gids culturele reizen heb begeleid. Terug in Nederland heb ik mijn kunsthistorische kennis verbreed en verdiept tijdens de deeltijdopleiding Kunstgeschiedenis en Archeologie aan de universiteit van Leiden.

Al vele jaren verzorg ik in Nederland en België cultuurhistorische lezingen en cursussen over Italiaanse regio’s en steden als Sicilië, Campanië (Napels, Pompei, Herculaneum, Capri), Rome, Florence en beroemde kunstenaars als Caravaggio, Gian Lorenzo Bernini en Michelangelo Buonarroti.”

Donderdag 9 maart, 20.15 uur
Toegang €4 voor leden, €10 voor niet leden (incl. 2 keer koffie/thee) Kaarten bestellen: hier

– Uitsluitend direct met iDeal betaalde reserveringen zijn geldig
– HaarlemPas houders €5 korting. Vul in bij het kortingcode veld: HaarlemPas

 

Bernini: Meer dan beeldhouwer

Het Verhalenhuis

Van Egmondstraat 7
2024 XL Haarlem

  • Noord
  • 20:15 - 22:00 uur
  • € 4,00 voor leden
Vraag stellen Inschrijven

Deel deze activiteit

Initiatiefnemer

Verhalenhuis Haarlem

Plaats jouw activiteit!

Organiseer je een activiteit en wil je die op Haarlem Ontmoet onder de aandacht brengen? Maak dan snel je eigen account aan! Samen maken we Haarlem nóg leuker.

Plaats nu