Filosofie van het boerenverstand

Jan Warndorff over zijn boek ‘Geen idee’

Dit filosofie café wordt geleid door Jan Warndorff en gaat over verschillende verhalen waaronder eurocentrisme en antrocopentrisme. Wij leven in het multiculturele mondiale dorp, en in de schaduw van een dreigende ecologische catastrofe. Dit is een nieuwe situatie die ook om een nieuwe manier van denken vraagt, die bovenal rekening houdt met wat voor alle levende wezens op het spel staat: het leven zelf.

Maar daar heeft de westerse filosofie zich nooit goed toe kunnen verhouden, omdat het de mens als kennend wezen (de ‘homo sapiens’) tegenover een stoffelijke, kenbare werkelijkheid stelt. Terwijl het leven zelf zich niet voordoet als een rationeel kenbaar ding tegenover ons, maar is als een mysterie wat ons overkomt. Hoe zullen we ons hiertoe verhouden?

Geïnspireerd door oosterse filosofie en door de levensfilosoof bij uitstek, José Ortega y Gasset (1883-1955), stel ik voor om het leven te benaderen, niet als iets om te leren kennen maar om zo goed mogelijk van te houden. Maar hoe doe je dat, wat houdt dat in – en is het ook mogelijk om liefhebbend te denken? Drs. Jan Warndorff is geboren en getogen in west en oost Afrika, en verbleef daarnaast ook in de Verenigde Staten, Israël, Engeland en Brazilië. Hij is in 1996 afgestudeerd aan de Universiteit voor Humanistiek. In 2017 verscheen bij Lemniscaat zijn debuut, ‘Geen idee: filosofie van het boerenverstand’, gevolgd in 2021 door ‘Ik ben de wereld: anders denken in de 21e eeuw.’

Dinsdag 18 april, 20.00 uur
Toegang €8 Haarlempas €3

Tickets te bestellen: via deze site

Filosofie van het boerenverstand

Verhalenhuis

Van Egmondstraat 7
2024 XL Haarlem

  • Noord
  • 20:00 - 22:00 uur
  • €3 en €8

Deel deze activiteit

Initiatiefnemer

Verhalenhuis Haarlem

Plaats jouw activiteit!

Organiseer je een activiteit en wil je die op Haarlem Ontmoet onder de aandacht brengen? Maak dan snel je eigen account aan! Samen maken we Haarlem nóg leuker.

Plaats nu