Van Aristoteles tot algoritme

Filosofie van kunstmatige intelligentie

De toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI) lopen uiteen van gezichtsherkenning tot google translate en gezichtsherkenning. Maar tegelijkertijd rijzen er fundamentele filosofische vragen over AI. Bijvoorbeeld of vertaalmachines en spraakassistenten recht kunnen doen aan hoe de betekenis van taal tot stand komt. En de mogelijke inzet van gezichtsherkenning is in potentie een niet eerder vertoonde vorm van toezicht: nooit meer iemand onbespied.

Guido van der Knaap behandelt dergelijke vraagstukken in zijn boek “Van Aristoteles tot algoritme” tegen de achtergrond van de filosofische traditie. In zijn lezing vertelt hij hierover, en laat zo met behulp van denkers als Ludwig Wittgenstein en Michel Foucault een filosofisch licht schijnen op AI.

Hij studeerde wijsbegeerte, logica en politicologie aan de Universiteit van Amsterdam en werkte daar als docent bij de opleiding kunstmatige intelligentie. Van Aristoteles tot algoritme is zijn debuut.

Dinsdag 16 mei, 20.00 uur
Toegang €10 Haarlempas €5 Tickets: hier te bestellen

 

Van Aristoteles tot algoritme

Verhalenhuis

Van Egmondstraat 7
2024 XL Haarlem

  • Noord
  • 20:00 - 22:00 uur
  • €5 en €10

Deel deze activiteit

Initiatiefnemer

Verhalenhuis Haarlem

Plaats jouw activiteit!

Organiseer je een activiteit en wil je die op Haarlem Ontmoet onder de aandacht brengen? Maak dan snel je eigen account aan! Samen maken we Haarlem nóg leuker.

Plaats nu