Hoe verwerken moderne kunstenaars actuele thema’s als het milieu, oorlog en vluchtelingen in hun werk? Kiezen ze dan voor protest of voor hoop, voor confrontatie of voor troost? Of misschien wel beide? Daarover gaan drie lezingen gegeven door kunstkenner en theoloog Kick Bras. Tijdens elke lezing is er ruimte om in gesprek te gaan.
1e Lezing – 17 oktober: De natuur in moderne kunst – vitaal en in verval
Veel kunstenaars zijn geïnspireerd door de natuur. Ook moderne kunstenaars. Enerzijds roepen zij beelden op van een vitale natuur, waarin schoonheid en levenskracht zichtbaar worden. Anderzijds is het aantal verontrustende beelden over een natuur die in verval is, die vernietigd wordt, ruimschoots aanwezig in hedendaagse kunst. In deze lezing zullen beide kanten van de natuur belicht worden en vooral ook zichtbaar worden hoe de mens zich in verwondering en eerbied open kan stellen voor de grote waarde van de natuur.
2e Lezing – 24 oktober: Oorlog in de kunst
In de twintigste en eenentwintigste eeuw hebben veel kunstenaars vorm gegeven aan het thema van de oorlog. Maar niemand heeft dat zo indringend gedaan als de Duitse kunstenares Käthe Kollwitz. Daarom zal er in deze lezing naast enkele andere moderne kunstenaars vooral aandacht aan haar werk worden geschonken. Opvallend is dat zij uitkomt bij een thema dat al in de Middeleeuwen populair was, het thema van de Pieta.
3e Lezing – 31 oktober: vluchtelingen in de kunst
De thematiek van mensen op de vlucht is al zoveel jaren actueel, dat moderne kunstenaars daar niet meer omheen kunnen. Bovendien hebben zich intussen vluchtelingen in ons land gevestigd die kunstenaar zijn. Die geven in hun kunst uitdrukking aan hun eigen ervaringen, verlangens en hoop. In het voorjaar van 2024 besteedden verschillende musea aandacht aan kunst over het thema: vluchteling.
In deze lezing maken we kennis met indrukwekkend werk van Sam Drukker, Shinkichi Tajiri en anderen.
De lezingen kunnen ook los van elkaar worden gevolgd. Donderdag 17, 24, 31 oktober, 20.00 uur Tickets €8 Te bestellen: Hier