Wandeling door Schoten

Verhalen uit een bijzondere buurt

Haarlem Noord bestond vroeger nog bijna niet. Het dorp Schoten wat al bij de Cronjéstraat begon, werd op 1 mei 1927 door Haarlem geannexeerd. Schoten kent een rijke historie die door wandelgids Hans Hulsbergen aan u wordt toegelicht in deze wandeling door Schoten. Deze start bij Verhalenhuis Haarlem aan de van Egmondstraat en duurt ongeveer 2 uur.

Vanwege de zanderige bodem was het ondoenlijk om als afscheiding tussen de landerijen sloten te graven. Daarom werden de landerijen met houten schaaldelen omheind, of afgeschot.

Zo een afgeschot stuk land werd aangeduid met schot of schoot. Zo werd het gebied aangeduid als de Schooten. Dit zou een mogelijke verklaring kunnen zijn, maar is allerminst zeker. Al in het jaar 866 kwam Schoten voor op een lijst van goederen van de kerk van Utrecht, dus we kunnen wel spreken van een zeer oude naam.

In juni 2005 werden op de voormalige gemeentegrenzen van Schoten vijf borden geplaatst waarop staat: “Schoten gem. Haarlem”. Dit gebeurde op verzoek van de Stichting Historisch Schoten en met toestemming van het gemeentebestuur van Haarlem. De borden bevinden zich op de Schoterweg, de Rijksstraatweg, de Spaarndamseweg, de Vergierdeweg en de Jan Gijzenkade.

Zaterdag 22 april en zaterdag 17 juni, 15.00 uur
Deelname €5 Haarlempas Gratis

Tickets bestellen kan: hier

Wandeling door Schoten

Verhalenhuis

Van Egmondstraat 7
2024 XL Haarlem

  • Noord
  • 15:00 - 17:00 uur
  • €5 en HP Gratis

Deel deze activiteit

Initiatiefnemer

Verhalenhuis Haarlem

Plaats jouw activiteit!

Organiseer je een activiteit en wil je die op Haarlem Ontmoet onder de aandacht brengen? Maak dan snel je eigen account aan! Samen maken we Haarlem nóg leuker.

Plaats nu