POP-UP Repair Café goed bezocht

CHarles Duijff foto en tekst: Huishoudelijke, elektronische, of hobbymateriaal stuk? Heeft je overhemd een gat? Je speelgoedauto een kapotte band? Of mist je knuffel een oog? Je zult er maar mee zitten deze dure tijden!

Op 15 oktober tijdens International Repair Day organiseerde de provincie Noord-Holland samen met drie lokale Repair Cafés, een groot Pop-up Repair Café in de Johan Remkeszaal van het provinciehuis in Haarlem. Immers: waarom weggooien als iets ook gerepareerd kan worden? Wanneer je het hebt over duurzaam, dan draag je ook daaraan een steentje bij.

Het aanschaffen van spullen veroorzaakt de meeste milieu-impact van de gemiddelde Nederlandse consument. Repareren in plaats van weggooien en nieuw kopen, verkleint deze impact. Rosan Kocken, gedeputeerde circulaire economie: “Langzamerhand zijn we er aan gewend om wat kapot is, weg te gooien. Omdat producten zó gemaakt worden dat ze lastig te repareren zijn, of omdat een nieuw product niet zo duur is en daarmee makkelijker en goedkoper is dan repareren.

De provincie streeft naar een circulaire economie. Onze huidige wegwerp-mentaliteit past daar niet in; we maken afval én we hebben steeds grondstoffen nodig voor nieuwe producten (apparaten/kleding etc). Door veel meer te repareren, verspillen we minder kostbare grondstoffen, verminderen de co2 uitstoot en we verkleinen de afvalberg.”

Ook het repareren van kleding vond veel aftrek….Dat was andere ‘stikstof’ in de Johan Remkeszaal!!!!

Door heel Nederland organiseren lokale Repair Cafés gratis toegankelijke bijeenkomsten die draaien om (samen) repareren. Op de locatie waar het Repair Café wordt gehouden, is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. Van kleding tot meubels en van elektrische apparaten tot speelgoed. Diverse reparatiedeskundigen, zoals elektriciens, naaisters en timmerlieden, helpen de bezoekers met de reparatie en leren ook meteen hoe iemand dit thuis kan doen. De overkoepelende stichting Repair Café biedt ook online veel reparatiekennis

Oke, er is wat betreft defecte apparatuur helaas geen 100% garantie dat iets gerepareerd kan worden, de slagingskans is +/- 60% Maar dan nog is elke poging de moeite waard!

Tussen 10.00 en 14.00 uur stonden diverse reparateurs van Repair Cafés Vogelenzang, Overveen en Haarlem West klaar om, samen met de bezoekers die langskomen, spullen te repareren.

Er was direct vanaf 10:00 uur al veel belangstelling. Mensen met defecte spullen werden vriendelijk ontvangen door medewerkers van de provincie en kwamen wel even in een wachtrij, omdat het aantal ‘reparatie-technici’ een massale toestroom niet zou kunnen verwerken. Er werd gesoldeerd, electronisch gemeten, noem maar op……

Al met al Cafés die open moeten blijven !!!!

Datum: 16 oktober 2022

Categorieën: Categorie 1

Plaats jouw activiteit!

Organiseer je een activiteit en wil je die op Haarlem Ontmoet onder de aandacht brengen? Maak dan snel je eigen account aan! Samen maken we Haarlem nóg leuker.

Plaats nu