Waar kom ik vandaan, waar hoor ik thuis?

In de komende weken staat de Schuur met zijn film- en theaterprogramma stil bij deze vraag. Ze reizen met verschillende makers mee naar een verleden dat over de hele wereld ligt: in Nederland, Italië, Senegal, Iran, Suriname, Aruba, Curaçao, China, Turkije, Japan, Mexico en Ghana. De makers bieden een blik op de nieuwe diaspora. Ze vertellen de verhalen die bij identiteit horen en verbeelden de betekenis die deze verhalen vandaag hebben. 

Identiteit en dans zijn vaak onlosmakelijk verbonden, zo zien we bijvoorbeeld in Dag Papa van Alioune Diagne en D̶A̶R̶K̶MATTER van Cherish Menzo, de laatste sterk geïnspireerd door Afrofuturisme.

De invloed van muziek op een zoektocht naar je verleden is ook sterk voelbaar in Anne-Fay’s Reaspora van zangeres Anne-Fay Kops en haar broer, filmmaker Felix Kops. De zus van Frida Kahlo is een muziektheatervoorstelling over een excentrieke dirigent die je op sleeptouw neemt in een zoektocht naar Mexicaanse roots en in het bekroonde theaterstuk Het waarom beantwoord onderzoekt Mathieu Wijdeven het leven van zijn voorouders.

Ook op het witte doek duiken we in een wijdverspreid verleden: in Let’s talk about cinema vertellen vaders met een migratieachtergrond over ontheemd raken, succes en familierelaties. Films om in de gaten te houden zijn het Italiaanse Nostalgia en No Bears, de nieuwste film van vermaarde Iraanse cineast Jafar Panahi. Natuurlijk zijn beide films ook met Engelse ondertiteling te zien in onze Expat Cinema.

Meer informatie over al deze voorstellingen en films vind je hier op de site. Waar je ook vandaan komt en waar je ook heen gaat, in de Schuur reis je de komende tijd terug maar vooral vooruit

foto Charles Duijff

Datum: 8 februari 2023

Categorieën: Categorie 1

Plaats jouw activiteit!

Organiseer je een activiteit en wil je die op Haarlem Ontmoet onder de aandacht brengen? Maak dan snel je eigen account aan! Samen maken we Haarlem nóg leuker.

Plaats nu