Labyrintloop aansluitend op de Stiltemeditatie

Maak je meditatie nog krachtiger door deze combinatie van een half uur stilzijn en aansluitend een labyrint te lopen. Stadsklooster Haarlem geeft je de gelegenheid om het Chartreslabyrint te lopen in aansluiting op de stiltemeditatie in de Grote of St. Bavokerk.

Labyrint
Labyrinten zijn minstens 6000 jaar oud en in de voor christelijke tijd werden ze gebruikt bij rituelen, inwijdingen, meditatie en reiniging. Je vindt ze over de hele wereld. Er liggen er veel in kathedralen, maar ook buiten in de natuur of in de stad.
Ze kunnen je helpen om je geest rustig te maken, negatieve energie los te laten en dichter bij jezelf te komen. Simpelweg door in een rustig tempo naar het midden te lopen. Je kunt niet verdwalen zoals dit in een doolhof het geval is.

Chartres Labyrint
Het Chartres Labyrint is een labyrint van elf gangen met in het midden een centrum in de vorm van een roos.

Labyrintloop
Een labyrintloop is een vorm van loopmeditatie, waarbij je een pad volgt dat je naar het centrum brengt. Het is meditatief lopen, waarbij je vooral waarneemt. Waarnemen wat je voelt: emoties maar ook fysieke reacties, of ook wel gedachtes die bij je opkomen, want het labyrint triggert reacties bij je. Je neemt je gevoelens of gedachten waar, maar gaat daar niet in mee. Je kunt af en toe stilstaan om beter te voelen, te ervaren. Je passeert anderen die stilstaan of langzamer lopen. De tijd nemen is belangrijk.

Deelnemers van de stiltemeditatie kunnen om 09.30u doorlopen naar het Chartreslabyrint dat in de viering (het kruis) van de Bavo ligt. Er brandt een kaars en er is zachte muziek aanwezig. Je ontvangt een korte uitleg over wat de loopregels zijn en op welke wijze je het beste kunt lopen. 

Daarna ga je in gepaste afstanden, na elkaar, het labyrint in. Zo loop je elkaar niet direct in de weg. Je hoort een klein belletje: het signaal dat je het labyrint in kunt gaan. Met aandacht loop je rustig naar het midden, blijft daar even om het midden te ervaren en daarna loop je dezelfde weg weer terug. 

Als je uit het labyrint bent gekomen, is het prettig om even te gaan zitten en de loop op je te laten inwerken. Als je wilt, kun je daarna nog even napraten of gewoon de kerk verlaten.
Er is plek voor 20 personen om het labyrint te lopen, dus het kan zijn dat je even moet wachten voordat je aan de beurt bent.

Praktische informatie:
Stiltemeditatie met aansluitend Labyrint lopen (Lopen van 9.30 tot 11.00 uur)
De Stiltemeditatie begint precies om 9.00 uur, dus het is fijn als je uiterlijk 8.55 uur aanwezig bent.

Let op: ingang om 9.00 uur is tegenover het Monument voor Lennaert Nijgh, Oude Groenmarkt 23

Kom je direct uit de Stiltemeditatie en loop je door naar het labyrint, dan betaal je niets.
Wie niet wil deelnemen aan de Stiltemeditatie maar wel het Labyrint wil lopen kan vanaf 10.00 de kerk in via de gewone ingang Grote Markt 22 aan de noordzijde van de kerk en betaalt dan € 4,- entreegeld. 
Reserveren is niet nodig.

Labyrintloop aansluitend op de Stiltemeditatie

Bavokerk

Ingang Oude Groenmarkt 23
Haarlem

  • Centrum
  • 1 juli
  • 08:55 - 11:00 uur
  • Gratis of €4

Deel deze activiteit

Initiatiefnemer

Stadsklooster Haarlem

Plaats jouw activiteit!

Organiseer je een activiteit en wil je die op Haarlem Ontmoet onder de aandacht brengen? Maak dan snel je eigen account aan! Samen maken we Haarlem nóg leuker.

Plaats nu