Theater de Liefde: Verhalende voorstelling Oog in oog met de goden.

Oog in oog met de goden

Alexander Reeuwijk, Heiko Dijker, Lenneke van Staalen en Indu Panday

zondag 10 maart 2024 / 15:30 – 17:30

Naar aanleiding van het boek Oog in oog met de goden (Uitgeverij Querido), brengen Heiko Dijker en Alexander Reeuwijk een programma rond Nataraja, de dansende Shiva, de god van de dansers. Het beroemde beeld van de dansende god in een krans van vuur is een van de bekendste hindoeïstische verschijningen in het westen, gepopulariseerd door zowel Auguste Rodin als Mata Hari. Maar waar staat het precies voor? Hoe is het ontstaan? Wat beeldt het uit? En wat is de relatie met Indiase dans?
In een aanstekelijk programma creëren schrijver Alexander Reeuwijk, Tabla-virtuoos Heiko Dijker, violiste Lenneke van Straalen en danseres Indu Pandey een verhalende voorstelling over Nataraja en geven de toeschouwers een beeld van de verschillende ritmes en houdingen, oogbewegingen, handposities en mythologische verhalen rondom dit fascinerende beeld, dat bijna iedereen wel kent, maar slechts weinigen echt begrijpen.

Verhalen: Alexander Reeuwijk
Tabla: Heiko Dijker
Indiase viool: Lenneke van Straalen
Dans: Indu Panday

Alexander Reeuwijk is schrijver en reiziger. In september 2023 publiceerde hij het boek Oog in oog met de Goden (Uitgeverij Querido), waarin hij op detective-achtige wijze de herkomst van de Nataraja, de dansende Shiva, uit het Rijksmuseum onderzoekt. Hij combineert die zoektocht met een verhaal over een Zuid-Indiase familie van beeldenmakers waarbij hij een lange periode woonde.

Tijdens een reis in India ontdekte Heiko Dijker de veelzijdigheid van de tabla, wat leidde tot jarenlange toewijding aan de Indiase traditie. Zijn enthousiaste en diepgaande spel ontwikkelde zich verder aan het Rotterdams Conservatorium onder leiding van Faiyaz Khan en Ted de Jong. Als tabla-virtuoos beperkt hij zich niet tot de Indiase klassieke muziek, maar werkt hij samen binnen diverse genres met artiesten zoals Lavinia Meijer, het Scapino Ballet en Melissa Etheridge. Heiko doceert aan de SKVR-muziekschool en geeft wereldwijd workshops.

Lenneke van Staalen, opgegroeid met Westerse klassieke muziek, ontdekte in 1992 de Noord-Indiase klassieke muziektraditie. Na studie bij Joy Srivastava in New Delhi en zanger Koustav Ray aan het Rotterdams Conservatorium, behaalde ze in 2003 cum laude haar masterdiploma. Verder studeerde ze bij meesterviolist D.K. Datar in Mumbai. Lenneke verdiept zich al jaren met passie in Ragamuziek en treedt wereldwijd op, solistisch en in samenwerking met diverse ensembles. Ze is lid van het Kailash ensemble en doceert aan de Hogeschool voor Muziek en Dans in Rotterdam.

De Nederlandse Indu Panday is een van de weinige danseressen die gespecialiseerd is in zowel de Zuid Indiase klassieke dans Bharatanatyam als de Noord – Indiase klassieke dans Kathak. Mede hierdoor is zij een veelgevraagd danseres in Nederland en daarbuiten. De afgelopen jaren was zij te zien in zowel klassiek repertoire als moderne producties van o.a. Kalpana Raghuraman (NL), Sri Hari & Smt. Chethana Hari (India)en Seeta Patel (UK).

Locatie

Theater De Liefde
Begijnhof 10
2011 HE Haarlem
€19 incl. drankje. Tickets bestellen kan: Hier

Theater de Liefde: Verhalende voorstelling Oog in oog met de goden.

Theater de Liefde

Begijnhof 10
2011 HE Haarlem

  • Centrum
  • 15:30 - 17:30 uur
  • €19 incl. drankje

Deel deze activiteit

Initiatiefnemer

Theater de liefde

Plaats jouw activiteit!

Organiseer je een activiteit en wil je die op Haarlem Ontmoet onder de aandacht brengen? Maak dan snel je eigen account aan! Samen maken we Haarlem nóg leuker.

Plaats nu