Neem een kijkje in uw stadsdeel

De brei-oma

Ria is vijfentachtig jaar en woont alleen. Over eenzaamheid is ze erg openhartig. We zitten in haar gezellige woonkamer. Overal prijken foto’s van haar kinderen, kleinkinderen en haar hondje. Hoewel ze haar regelmatig bezoeken, werd het met name in de Coronatijd wel anders. “Voor Corona had ik het sowieso hartstikke druk met mijn clubjes en ik kon nog overal heen.” Ria vertelt dat ze graag ging klaverjassen en 3D-kaarten maken met andere dames. “Maar toen mocht niets mocht meer, daar bovenop kreeg ik een ongeluk. Ik werd door iemand aangereden. Nu ben helaas ik niet meer zo mobiel, dus zijn de dagen wel lang zo.” Ria vertelt dat bij de pakken neerzitten niets voor haar is, dus is ze gaan puzzelen en iedere dag een beetje wandelen. “Je moet er toch echt zelf iets van maken en zo had ik tenminste een beetje een plannetje iedere dag.” En, Ria is gaan breien. Ze breit kleine tasjes en dekentjes voor een kindertehuis in het buitenland. Trots laat ze ons haar werkjes zien. “Daar ben ik behoorlijk zoet mee en ik vind het ook nog leuk. Laatst kwam er een klein meisje langs, die vond de tasjes zo leuk! Ze noemde me ‘de brei-oma’.  Haar moeder vroeg meteen of ze er één kon kopen, leuk he?” Hulp vanuit Haarlem aanvaard Ria graag: “Iedere week komt er iemand. We doen samen voor de hele week boodschappen. Dat vind ik erg gezellig en fijn, dan heb ik meteen alles in huis en hoef ik niet te sjouwen.” 

Mijn ongeluk veranderde mijn leven

Rob Veerman (64) stond voor zijn ongeluk sportief en sociaal actief in het leven. Hij werkte als ICT-er bij een ziekenhuis in Amsterdam. In 2012 veranderde zijn leven door een afschuwelijk fietsongeluk. Ondanks een lang hersteltraject werd hij daarna afhankelijk van een rolstoel. Met het wegvallen van zijn actieve sportleven en het daaraan gekoppelde netwerk, zijn scheiding en verhuizing naar Haarlem, werd zijn leven snel anders. “Al die dingen tezamen maakten me wel heel eenzaam”. Veel contacten vielen weg. Het vinden van nieuwe kennissen lukt nog best wel, maar diepgaande relaties opbouwen, dat is minder eenvoudig geworden. Het duurt gewoon langer. Toch blijft Rob een doorzetter. Samen met zijn hulphond blijft hij op zijn aangepaste fiets actief. Hij fietst regelmatig langere stukken met de hond aan zijn zijde. Regelmatig ontmoet hij onderweg leuke mensen. Bovendien zet hij zich als vrijwilliger in voor ‘Buuv’ en sport hij zoveel als hij kan. Rob weet wat depressiviteit is. Maar vooral ook hoe lastig het is om daaruit te komen. “De lust ebt uit je weg en je wordt steeds verdrietiger. Het valt niet mee jezelf daaruit te krijgen, maar eigenlijk heb je geen keus”. Hij weet inmiddels ook dat hij het geluk vooral in zichzelf moet blijven zoeken. Gesteund door zijn lieve vrouw Edith, zoeken ze samen naar de leuke dingen, nieuwe contacten en niet onbelangrijk: nieuwe vriendschappen.

Lees verder

Haarlem op film!

In November kon je ‘m al bekijken in de Filmschuur: Haarlem op Film. Een compilatiefilm met unieke beelden van Haarlem en haar inwoners door de jaren heen. Goed nieuws: je kan deze echte muggenfilm nu gratis online bekijken!

In de prachtige documentaire van Erik Willems zie je de ziel van de stad door de jaren heen. Met materiaal uit een hele eeuw, aangevuld met wat Haarlemmers zelf gefilmd hebben in die honderd jaar. Een uniek kijkje in onze stad dus. Want kan jij je nog indenken dat er trams reden? Of hoe heftig Molen de Adriaan was afgebrand? Ook zien we dat sommige dingen onveranderd zijn, zoals de hoge nood naar woningen. Wij zagen de première van de film online en kunnen je vast vertellen dat ‘ie zeker de moeite waard is! Hier bekijk je Haarlem op Film.

Lees verder

Zoekt u hulp of wilt u graag wat doen?

www.haarlem.buuv.nu

DOCK helpt mensen zichzelf en elkaar te helpen.

www.dock.nl/buurten/haarlem

Biedt jong en oud een uitdagende vrijetijdsbesteding.

www.haarlemeffect.nl

Coalitie gericht op het terugdringen of voorkomen van eenzaamheid.

Coalitie Haarlem Ontmoet

Vrijwilliger werven of worden

www.haarlemvoorelkaar.nl

Een leven lang gezond actief!

sportsupport.nl

Tandem is een organisatie die mantelzorgers ondersteunt in de breedste zin van het woord

Tandem

Voor hulp of een praatje

De altijd contactlijn