Neem een kijkje in uw stadsdeel

Sociaal Restaurant kookt er op los!

Roads in de Schakel is een gastvrij en toegankelijk sociaal restaurant van de buurt! We noemen ons dan ook “Sociaal Restaurant”. Het restaurant zit in de Pijnboomstraat nummer 17
 
We hebben een gezamenlijk doel om van het ontmoetingscentrum een sociale ontmoetingsplek te maken waar buurtbewoners en kwetsbare Haarlemmers graag komen om hun steentje daar aan bij te dragen. Oftewel: een veilige community waar iedereen welkom is! In het restaurant komen onze deelnemers om te werken en te leren. Het is tegelijkertijd dus ook een opleiding voor ze. Maar het is ook een plek om te ontspannen, we hebben een scala aan activiteiten voor de deelnemers van Roads. 
 
Buiten de mogelijkheid voor de deelnemers om te werken in de keuken voor lunch en diner (...)

hebben we ook ruimte voor deelnemers voor werk in bij de receptie, facilitair en tuinwerkzaamheden. Het restaurant is vier dagen per week open voor lunch (maandag, donderdag, vrijdag en zaterdag). Ook twee avonden in de week op donderdag en vrijdag een diner voor deelnemers, vrijwilligers en mensen uit de buurt. Verzorgd door de trotse koks en gastheren en vrouwen die als deelnemers werkzaam zijn bij Roads.
 
Het menu wisselt iedere week en is te vinden op www.roadsindeschakel.nl. Check vooral de website voor de alle informatie over het restaurant, openingstijden, menu of wat je nog meer wilt weten.

 

Interview met Joshua Baumgarten van “The Poets of Haarlemtowns Underground” en stadsdichter van Haarlem

We spreken elkaar aan de telefoon, de vrolijkmakende sonore basstem van Joshua past in mijn hoofd meteen bij zijn verhaal. We delen samen hoe Deelder zijn gedichten verwoordde en het leven tot kunst verhief. Het verhaal van Joshua begint in Amerika en heeft geleid naar zijn geliefde Haarlem, in zijn woorden “Haarlemtown”  

Hoe ben je begonnen met poëzie schrijven?  

Ik was nog jong toen ik begon te schrijven. Ik was 13, boos op de wereld en ik schreef een verhaal. Later toen ik wat ouder was heb ik in een punkband gespeeld waar ik ook teksten voor schreef. Ik hoop dat ik sinds die tijd wel wat beter ben gaan schrijven (lacht). Op de universiteit ben ik me steeds meer gaan interesseren voor literatuur, wat dat betreft zijn de boeken van Bukowski me dierbaar. Ik raakte in de ban van zijn lyrische teksten, zijn metaforen. Dat klinkt misschien hoogdravend, maar dat is het niet voor mij. Ik houd juist erg van zijn teksten omdat ze over het dagelijks leven gaan!  

Een lerares op de universiteit heeft me met name geïnspireerd omdat zij stelde dat gedichten niet tussen die saaie schoolmuren moesten klinken. Zij nam ons mee naar haar appartement en liet ons ervaren hoe het is om gedichten voor te lezen aan elkaar in een huiselijke omgeving. Met een drankje in de hand of door ze aan elkaar voor te dragen tijdens het genieten van wat eten. Terwijl iedereen aan de cola was nam ik een whisky in de bar vlakbij haar huis (lacht) Het heeft me zeker geïnspireerd om te gaan schrijven en…ik vatte het idee op dat reizen zeker wel bij de poëzie hoort!  

Hoe schrijf je het liefst?  

Het schrijven van gedichten is niet iets waar ik per se voor ga zitten. Het is meer iets wat op een gegeven moment gaat borrelen en dan moet het er uit. Ik heb geen vaste routines, waarbij ik dat kan opwekken. Als de ‘bubble’ er is dan stroomt het gewoon. Poëzie is iets wat in mij leeft, het is een deel van mij. Het kunnen bij wijze van spreken ook een paar woorden zijn die je ergens leest. Niet iets wat je plechtig in een stoel gaat zitten lezen.  

Wat heeft het je gebracht?  

Door de ‘poetry’ ben ik in Haarlem terecht gekomen!. Er is een boek; ‘Tropic of Cancer’ van Henry Miller waarin hij beschrijft dat hij vanuit onvrede op zoek gaat en de behoefte voelt om te gaan reizen. Uiteindelijk verlaat hij zijn vrouw en vertrekt naar Parijs. Daar ontmoet hij de schrijver Anais Nin, die later zijn geliefde en ook een soort muze voor hem wordt. Hij vertelt de verhalen van de straat. Dat leven leiden en die gedachte trok me meteen erg aan! Dat verhaal heb ik letterlijk gekregen toen ik een vrouw in L.A. ontmoette die in Haarlem woonde. Dankzij haar ben ik in Haarlem terecht gekomen. Het leven van Miller heb ik op mijn manier ook beleefd.  

In Haarlem werd ik uitgenodigd om dingen te doen die met poëzie te maken hebben. Ik had ook graag de stadsdichter van Haarlem geworden. Althans dat ben ik nu eigenlijk ook wel een beetje geworden door het te doen (lacht). In mijn winkel “The Irrational Library” sprak ik veel mensen, ook jonge mensen. Ik ben toen begonnen met avonden te organiseren voor poëzie in de kelder van The Wolfhound de Iers pub. Het is er mooi rond, warm en donker, de perfecte plek om verhalen te vertellen. Ik noem dat de ‘unsafe safe space’. Voor mij is poëzie iets dat moet prikkelen, het moet je pakken. Eerlijk gezegd vind ik sommige bijeenkomsten waarin mensen gaan voordragen soms gewoon heel saai. Het moet niet te conservatief zijn, het mag best een beetje ontregelen of vulgair zijn, zodat het je echt raakt.  

Dus als je het mij vraagt, daar in die pub is het voor mij begonnen. Die avonden zijn te gek. Samen met elkaar praten, durven! elkaar inspireren. Op die avonden vind ik het eerder fijn om toehoorder te zijn en maak ik mijn eigen rol klein zodat anderen ruimte voelen.  

Wat staat ons nog te wachten?  

Ja de komende evenementen! Op 28 mei is de volgende “The Poets of Haarlemtowns Underground in the Ecoring”. Dan komen er weer tal van dichters om verhalen te vertellen, poëzie en ‘spoken word’ voordragen. Het is ook een mooie combinatie met mijn werk voor Stem in de Stad. Mijn mensen krijgen niet altijd de kans om mee te doen, dus ik vind het fijn dat een aantal van hen daar ook te zien. Zodat zij zelf, maar ook anderen zien wat een mooie mensen het zijn “sharing something firm inside them’  

Op 10 juni in Patronaat is er ook weer een bijeenkomst van The Poets of Haarlemtowns Underground! Trouwens zet er ook even bij dat het in alle talen mag op alle bijeenkomsten van de poëten. Al is het Farsi bij wijze van spreken, alle talen zijn welkom! Het gaat om het gevoel en de boodschap.  

Klik hier voor de bijeenkomst in het Patronaat 

 

 

Lees verder

Zoekt u hulp of wilt u graag wat doen?

www.haarlem.buuv.nu

DOCK helpt mensen zichzelf en elkaar te helpen.

www.dock.nl/buurten/haarlem

Biedt jong en oud een uitdagende vrijetijdsbesteding.

www.haarlemeffect.nl

Coalitie gericht op het terugdringen of voorkomen van eenzaamheid.

Coalitie Haarlem Ontmoet

Vrijwilliger werven of worden

www.haarlemvoorelkaar.nl

Een leven lang gezond actief!

sportsupport.nl

Tandem is een organisatie die mantelzorgers ondersteunt in de breedste zin van het woord

Tandem

Informatie en hulp bij dementie in uw regio 

Alzheimer Nederland